Dirigirao i pjevao
117

Svjetski poznati dirigent Andy Icochea Icochea u Sarajevu održao specijalnu Superar radionicu

Piše: Mirza Abaz
Foto: T. S./Klix.ba
Andy Icochea Icochea (Foto: T. S./Klix.ba)
Andy Icochea Icochea, svjetski poznati orkestarski i operni dirigent i korepetitor, sinoć je u Dječijoj kući u Sarajevu održao specijalnu Superar radionicu na kojoj je dirigirao i pjevao s djecom različitih uzrasta.

O njegovom liku i djelu najbolje govori činjenica da je održao više od 500 koncerata u 29 zemalja na četiri kontinenta, u koncertnim prostorima kao što su Carnegie Hall, Suntory Hall, Wiener Musikverein, Tonhalle Zurich i Berliner Konzerthaus.

Icochea Icochea je sarađivao s Riccardom Mutijem, Georgesom Pretreom, Adamom Fischerom, Franzom Welserom-Mostom, Bertrandom de Billyjem i Bernardom Haitinkom, a njegovi horovi su pjevali u pratnji Bečke filharmonije, Bečke simfonije, Kraljevskog štokholmskog simfonijskog orkestra i Bostonske simfonije.

U razgovoru za portal Klix.ba Andy Icochea Icochea, koji je ujedno i bečki muzički direktor Superara, kazao je da svira nekoliko instrumenata, ali da je posebna čar biti dirigent, jer on "priziva" zvuk za razliku od instrumentalista koji ga stvaraju.

Superar zimske horske radionice u BiH se inače organizira tokom zimskog raspusta kako bi se djeca mogla posvetiti isključivo pjevanju. Redovne Superar probe traju sat i po i organiziraju se na pet lokacija u BiH i ovim programom obuhvaćeno je 250 djece, a kompletan program je besplatan.

Muzika je univerzalni jezik koji svi poznaju i razumiju

"Ja sam bio počastvovan time što sam još u djetinjstvu imao učitelja muzike koji me jednostavno očarao svojim dirigentskim umijećem. On je zbog svoje karizme u meni probudio interes za dirigiranje. Klavir je moj primarni instrument, na njemu i stvaram, ali i dalje je vokal nešto posebno u muzici, a rad s djecom je nešto što mi daje inspiraciju da se u potpunosti unesem u ovaj posao", istakao je Icochea Icochea.

Superar radionice su, kako nam priča, jedan poseban koncept koji je prisutan u sedam zemalja, a koji objedinjuje dva koncepta. Jedan je kompletno muzičko iskustvo s jedne strane, a s druge ljubav svih onih koji učestvuju u ovom jedinstvenom iskustvu.

"Izuzetno mi je drago što sam noćas ovdje i što ću moći 'prizivati' muziku u Sarajevu. Iskoristio sam period kada su djeca na raspustu za svoju posjetu i sretan sam što je sala noćas ispunjena djecom i roditeljima. Ponovit ću da su djeca moja najveća inspiracija i ljepota je vidjeti kako govore ovim univerzalnim jezikom zvanim muzika", govori nam ovaj svjetski poznati dirigent.

S obzirom na to da je obišao desetine zemalja i da je zavirio u skoro svaki kraj Zemlje, govori nam da je muzika nešto što je zajedničko svim ljudima bez obzira na njihov religijski, kulturni, jezički ili bilo koji drugi identitet.

Tradicionalna muzika je neprocjenjivo blago svake zajednice

"Superar nije samo muzički program, već ima i edukacijski, kulturni i odgojni segment. Idemo tamo gdje su veći izazovi i fokus stavljamo na inkluziju. Znate, danas se prečesto koristi ta riječ, valjda što je moderna, ali mnogi imaju problem kako provesti tu inkluziju u praksi. Superar to radi od samog početka i to je naša vizija i primarna misija. Za nas je svako dijete talentirano, svako dijete ima pravo da pjeva ili da se izrazi na drugi način. Superar vjeruje da svako može stvarati muziku", pojašnjava dirigent Andy.

On podvlači kako su sve Superar radionice besplatne i kako im se može pridružiti bilo ko i u bilo kojem trenutku. Ovaj koncept inkluzivnog stvaranja muzike je, prema njegovim riječima, prirodna stvar u drugim zemljama.

"U manjim zajednicama vidljivo je kako je muzičko obrazovanje dostupno samo onim povlaštenim, a to ne bi smjelo biti tako. Muzika je stvorena za sve! Ističem da je to veoma zahtjevan posao, ali ne i nemoguć. Kroz svoje školovanje u SAD-u i Austriji shvatio sam jednu stvar, a to je da tradicionalna muzika određenog područja ima snažaj utjecaj na razvoj muzičara iz te sredine. Tradicionalna muzika ga također čini prepoznatljivim, čini jednu kulturu prepoznatljivom. Tako da moram istaći sevdah kao vaše neprocjenjivo blago", zaključuje dirigent Andy Icochea Icochea naš razgovor.