Najavili i knjigu
20

Springsteen i Obama o pokretanju podcasta: Pričali smo o temama koje muče sve ljude

V. K.
Bruce Springsteen i Barack Obama (Foto:Screenshot)
Bruce Springsteen i Barack Obama (Foto:Screenshot)
Bivši američki predsjednik Barack Obama i rock ikona Bruce Springsteen gostovali su u emisiji CBS-a, a kroz razgovor su otkrili razloge za pokretanje podcasta te su najavili i datum izlaska knjige koja će biti inspirisana razgovorima s podcasta.
Bivši predsjednik i Bruce Springsteen pokrenuli su u februaru podcast pod nazivom "Renegades: Born in the USA", a njegovo snimanje trajalo je sve do kraja marta.

Tokom razgovora za CBS, Barack Obama je rekao kako je ideja o podcastu bila njegova te da se ovakav prijedlog nije mogao očekivati od Brucea za kojeg je rekao kako djeluje iznenađujuće stidljivo s obzirom da pjeva i svira pred desetinama hiljada ljudi.

"Jednostavno smo završili u okruženju gdje smo vodili duge razgovore. Šta znači biti muškarac? Šta znači biti Amerikanac? To su bila pitanja koja su se pojavila uz obrok i piće. U jednom trenutku, rekao sam Bruceu da bi ovo moglo biti nešto što bi za ljude bilo korisno da čuju", rekao je Obama.

Također, Obama je naglasio kako su tokom razgovora govorili o brojnim problemima s kojima se mogu poistovjetiti svi građani SAD-a.

"Moć pripovijedanja, u svom najboljem izdanju, je nešto što može biti dobro. Govorili smo o tome ko smo mi i koje zajedničke priče dijelimo", naglašava Obama.

S druge strane, Bruce Springsteen je rekao kako mu je ideja u početku djelovala suludo.

"U početku sam mislio da je pogriješio broj kada me je nazvao", rekao je Springsteen.

Ističe kako mu nije bilo baš najjasnije šta Obama želi od njega.

"Rekao sam mu, uredu. Ja sviram gitaru, imam završenu srednju školu, dolazim iz Freeholda u New Jerseyu. Šta želiš zapravo od mene?", rekao je Springsteen.

Obama i Springsteen su tokom razgovora također najavili i izlazak knjige koja će nositi naziv kao i podcast, a bit će inspirisana upravo razgovorima tokom višemjesečnih podcasta. Prema riječima Springsteena i Obame, knjiga bi trebala biti dostupna javnosti 26. oktobra.

Kako su naveli, teme razgovora između ostalog bile su i priče o porijeklu kao i o trenucima koji su definirali njihove političke i muzičke karijere.

"Knjiga otkriva razgovore o podijeljenoj Americi i rastućoj udaljenosti između američkog sna i stvarnosti. Ispunjena fotografijama iz privatnih arhiva, knjiga povezuje dva autsajdera koji traže načine da povežu svoje nekonvencionalne potrage za značenjem, identitetom, ali i američkom zajednicom", navodi se.