Prošle 23 godine
3k

Sjećanje na koncert U2-a na Koševu: Dan kada su Sarajlije ponovo osjetile da su dio svijeta

Dž. L.
Koncert grupe U2 na današnji dan, 23. septembra 1997. godine, zadugo će ostati svijetla tačka u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine. Muzički spektakl na stadionu Koševo urezan je u sjećanjima mnogih Sarajlija na čemu im mogu pozavidjeti i današnje generacije.

Irski rokeri predvođeni Paulom Davidom Hewsonom, poznatijim kao Bono, imali su čvrstu vezu sa Sarajevom još za vrijeme rata. Na turneji "Zoo TV" 1993. godine U2 je organizovao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije javljale uživo u toku koncerata. Tada je Bono obećao da će jednog dana doći i zasvirati u Sarajevu. Taj dan desio se četiri godine poslije u okviru turneje "PopMart", te uz pomoć UN-ovih ambasadora i mirovnih trupa.

Ovaj koncert ostat će upamćen po ekstravagantnoj sceni koja je bila jedan od zaštitnih znakova turneje, a grupa je odsvirala svoj uobičajeni repertoar pred 45.000 ljudi. Iako su članovi U2 predložili da održe manji humanitarni koncert u Sarajevu, ipak se desio veliki koncert kao i svaki drugi u okviru turneje "PopMart".

U poslijeratnoj zemlji za mnoge je ovaj koncert značio povratak u normalno stanje i porast morala i euforije koji su više nego ikada bili potrebni građanima Bosne i Hercegovine. Članovi U2-a ovu izvedbu također smatraju jednim od trenutaka u karijeri na koji su najviše ponosni.

"Danas je okončana opsada Sarajeva", pisali su mediji dan nakon koncerta u glavnom gradu BiH.

Kako su građani izjavljivali, na ovaj dan 1997. godine osjetili su da su ponovo dio svijeta, da je nastupio mir. Ljubitelji U2-a izvan bivše Jugoslavije opisali su Sarajevo na taj dan kao "oazu svjetlosti" usred uništenih i požarima oštećenih zgrada i napuštenih sela.