"8 poena za slijetanje"
25

Urnebesne reakcije u Srbiji zbog prekida prenosa Eurosonga: Baby Lasagnu porede s folkerom

N. O.
Screenshot/Twitter
Screenshot/Twitter
Radio-televizija Srbije (RTS) sinoć je prekinula emitovanje prvog polufinala Eurosonga zbog prenosa dočeka predsjednika Kine Xi Jinpinga, a to je uzrokovalo i prilično komične reakcije gledalaca iz susjedne zemlje.

Naime, kako je prenos iz Malmea prekinut tokom nastupa predstavnice Poljske, gledaoci su umjesto toga na prvom kanalu mogli pratiti dolazak kineskog predsjednika kojeg je na aerodromu u Beogradu dočekao Aleksandar Vučić zajedno sa suprugom.

Također, dočeku je prisustvovala delegacija Srbije koju su činili premijer Miloš Vučević, predsjednica Skupštine Ana Brnabić, ministar vanjskih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorica Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Tokom emitovanja prvog polufinala takmičenja je najavljeno da će nakratko biti prekinuto zbog dolaska Jinpinga, a za to vrijeme je Eurosong prebačen na RTS 2.
Reakcije gledalaca na ovakav potez srbijanskog javnog emitera preplavile su društvene mreže, a mnoge je situacija podsjetila na nedavni slučaj srbijanskog folkera Topalka koji se požalio nakon što je njegovo gostovanje u Šarenici prekinula press konferencija predsjednika Srbije. Uzevši u obzir da je Baby Lasagna nastupao nakon predstavnice Poljske upravo njega su uporedili s Topalkom citirajući ono što je kazao nezadovoljan zbog Vučićevog "upada" u prenos: "Jednom u godini dođem u emisiju 'Eurovizija' na RTS-u da otpjevam par svojih pjesama i dođe čovjek koji je 24/7 na svim televizijama".
Uslijedili su i urnebesni memeovi gdje je Eurovizija preimenovana u "Jinpingoviziju", a požalili su se kako je Vučić uspio da upropasti čak i Eurosong.
"Procurili glasovi prvog polufinala iz Srbije: 12 poena Hrvatska, 10 poena Slovenija, 8 poena slijetanje Xi Jinpinga u Srbiju", našalili su se na Twitteru.
Također, podijeljen je i isječak na kom se čuje kako neko iz RTS-a tokom prenosa dočeka Jinpinga izgovara: "Prekinuli su Euroviziju zbog tebe".