Uspješni rock bend
26

Psihomodo pop proslavio 40 godina karijere: Posebna "luđačka" energija koja i danas jednako djeluje

L. R.
Psihomodo pop (Foto: Pixsell/Boris Scitar)
Psihomodo pop (Foto: Pixsell/Boris Scitar)
Bend Psihomodo pop jučer je proslavio 40 godina karijere, a svoj uspjeh odlučili su podijeliti s zagrebačkom publikom pred kojom su održali koncert u Parku mladenaca.

Psihomodo pop jedan je od najdugovječnijih muzičkih sastava u regionu, a nedavno su najavili da će uskoro objaviti novi album, ali i dokumentarac o svom "putovanju" dugom 40 godina.

Bend je osnovan 1983. godine pod nazivom "Neron" po nadimku tadašnjeg frontmena Brune Novosela, kojeg ubrzo mijenja čuveni Davor Gobac. Sastav benda više - manje se mijenjao, ali većina članova svira u bendu duži niz godina.

Tako trenutni sastav benda osim Davora Gobca, basista Smiljan Paradiš - Šparka, gitarista i prateći vokal Vlatko Čavar - Brada, saksofonista i klavijaturista Jurij Novoselič - Kuzma, a posljednji im se pridružio bubnjar Tin Ostreš, koji došao nakon smrti Tigrana Kalebote - Tigija.

Svojim pojavljivanjem na pop rock muzičkoj sceni Jugoslavije ostavili su veliki trag zbog svoje posebne "luđačke" energije koja jednako djeluje i danas.

Njihov prvi album iz 1988. godine pod nazivom "Godine zmaja" ostvario je veliki uspjeh, a zbog kojeg su ubrzo dobili priliku da nastupaju i nizozemskom rock festivalu Grote prijs of Netherland. Nakon toga, njihov talent prepoznaje i MTV, koji odlučuje prikazati prepjevanu verziju pjesme "Ja volim samo sebe".

Do danas su objavili 11 studijskih albuma, a album iz 2000. godine "Debakl" osvojio je Porina za najbolji rock-album 2001. godine. Neki od njihovih najvećih hitova su "Frida", "Ramona", "Osjećam se haj", "Linoleum boy", "Ja volim samo sebe", "Kad sam imao 16", a koje se i danas rado slušaju i pjevaju.