Muzika
110

Promocija kvalitetnog hip hopa: Furio Đunta i Demonio prvi put u Sarajevu

Klix.ba
U petak, 3. aprila, u sarajevskom klubu Cinemas Sloga nastupit će niški reperi Furio Đunta i Demonio, uz domaću podršku sarajevskih repera.
Furio Đunta, prema mišljenju mnogih jedan od najkvalitetnijih MC-eva na Balkanu, je reper iz Niša uz kojeg kritičari vežu pojmove kao što su britki um, karizma, inteligentan humor i široko poznavanje opće kulture. Pravog imena Dragutin Grozdanović, po profesiji je hirurg, a regionalnu je hip hop scenu osvojio svojim originalnim stihovima, specifičnim, autentičnim stilom, te brojnim saradnjama sa srbijanskim reperima.

Godine 2014. izlazi njegov prvi album "Lucidan potez", a sljedeće godine "Instant karizma" sa beatmakerom Rajkom u izdanju Bassivity Digitala. Đunta je široj javnosti postao poznat po svojoj saradnji sa Demoniom, kojeg nazivaju jednim od pionira novog talasa srbijanskog hip hopa.

Nakon što su opet počeli aktivno snimati, i poslije duge pauze u nastupima, tu su i kraljevi sarajevskog hip hopa Capital City Crew, hip hop kolektiv iz Sarajeva nastao 2002. godine. Većina članova su pioniri bosanske hip hop scene i tu su od samog starta, kraja 90-ih.

Kroz taj period 3C je činilo dosta hip hop umjetnika iz Sarajeva, neki su se povukli, ali uvijek su tu da podrže. Od sadašnjih aktivnih članova tu su MCs: Bomber, Gugo, Luga, Lycho, Shtela, Billy (Billain), Nake, kao i ekipa writera koji zajedno čine jedan od najstarijih graffiti crew-ova u BiH, STF crew.

Kao podrška na bini tu večer će biti i mladi sarajevski reper Stoposto, a DJ podrška su Kontra i Merakoon.

Promovisanje kvalitetnog hip hopa u Sarajevu

Koncert organizuje nedavno osnovana organizacija Melting Pot sa ciljem promovisanja alternativnih subkultura, prvenstveno hip hopa. Udruženje čine brojni sarajevski DJ-evi, producenti, MC-evi i writeri, a neki od njih su Billain, Kontra, Shtela, Shtuka i mnogi drugi, među kojima su i pioniri sarajevske hip hop scene.

"U planu je da se radi na promociji sva četiri elementa hip hop kulture, a fokus se stavlja i na obrazovanje publike o tome šta je to stvarno hip hop", kažu iz udruženja Melting Pot koji su u svom dosadašnjem radu organizovali neke od važnijih hip hop događaja poput graffiti festivala.

Nakon koncerta Furija Đunte i Demonija, u amfiteatru Doma mladih će biti održana promocija albuma sarajevskog repera Kontre, a 27. marta, u klubu Podroom promotivni "Insani u membrani" DJ party, koji će se održavati jednom mjesečno.

Više informacija o koncertu ovdje.