Komentari (57)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Lose skroz. Himzo zabetoniro ovu pjesmu jos davno. Ne moze Stairway to heaven pjevat Šerif Konjevic da ga yebes.
Aha.... I ja sam prijestolonasljednik Huso Kotromanić XXIX :)
Evo malo o istoriji Santiceve Emine : “Sinoć, kad se vratih iz topla hamama,Prođoh pokraj bašte staroga imama;Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,S ibrikom u ruci stajaše Emina.”(Aleksa Šantić)Mostar (i svijet) pjeva o “lijepoj Emini” sve od vremena kada je naš slavni pjesnik Aleksa Šantić prvi put objavio svoju čuvenu pjesmu “Emina” (1902.). U nekim sjećanjima, u sjetama i raspoloženjima, Mostar - Aleksa - Emina zvuči kao trolist koji svakom njegovom dijelu daje, na svoj način, nezaboravno mjesto. Svakako, najprije je to slučaj u životu i sjećanjima samih Mostaraca.Imao sam sreću da još u djetinjstvu, izbliza upoznam “lijepu Eminu” u njenom vlastitom porodičnom krugu i domu na Carini.
Emina je kći poznatog i uglednog Mostarca, imama i alima Sefića {Po imamu Sefiću koji je tu učio djecu, zvao se i “Sefića mejtef” izgrađen u pseudomaurskom stilu odmah uz kulu “Hercegušu” kraj Starog mosta (Muzej poslije Drugog svjetskog rata).}, koju je pjesnik Aleksa Šantić, iz svog komšiluka, iz najranijeg djetinjstva upoznao. Udala se dosta rano za uglednog mostarskog veletrgovca Avdagu Koludera i s njim doživjela duboku starost.Moja prva sjećanja na Koluderovu kuću i Eminu - to znači moj boravak u domu Avdage Koludera - idu tamo negdje do 1916. godine. Prema kazivanju moje nene Umije (Umija Ćišić, rođ. Hadžiosmanović), Ćišići su u nekom srodstvu sa Koluderima, prema tome i sa halom Koluderkom, majkom Avdage Koludera. Po tom osnovu, mi (Ćišići) smo se redovno slazili sa Koluderima.
Moja majka Fata (Fatima Osmanage Ćišića) godišnje je barem jedanput-dvaput odlazila u goste Koluderima. Sa mnom i mojom sestrom Đulsom bivali smo kod njih nekada i po nekoliko dana u gostima. Takav je to tada bio patrijarhalni običaj među rodbinom i dobrim prijateljima u tradiciji Mostara. Nije bilo presudno da porodice budu u raznim gradovima pa da se sastaju tako na duže vrijeme. Hala Koluderka i njezina nevjesta Emina su isto tako godišnje dolazile po nekoliko dana nama u goste. Hala bi ostala više dana, a Emina bi se obično isti dan vraćala kući. Nije mogla ostaviti duže vremena samu “tešku kuću” (Avdaga, njen djever Arif, dosta male djece, posluga).Avdaga Koluder je tada stanovao u svojoj novoj kući u Donjoj ulici na Carini (sadašnja Ulica heroja Lace Zahirovića), odmah pri izlasku te ulice na Carinski most.
PRIKAŽI ODGOVORE (11)
Ja kako su priklali ovu pjesmu i ova sto pjeva a i ova muzika.
Naj draža Sevdalinka.
Otkud Fazlic je li je to pukla veza sa tornjakom.Do nedavno je bila poznata kao tornjakova konkubina,predsjednica SBB stranke pa sta bi od tolike ljubavi...
oko sve vidi
šuti i muti
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
santic je bio veliki cetnik , svog doba , znamo mi u mostaru ako vi na klixu neznate, santic se zalago za projekat velike srbije i uvijek je blatio bosnjake , zasto ga klix uopste spominje nakon genocida koji su nam srbi pocinili , dvoje je ljudi bosnjaka poginulo u banja luci 2001 kod postavljanja kamena za izgradnju dzamije , a kod postavljanja kamena u mostaru za izgradnju crkve iskupili su se svi poznati velikosrbi od dodika pa nadalje , ni ko im nista ...e to je razlika izmedju genocidasa i bosnjaka ,....a jedan od njihove politike je i ovaj santic ,ato je ova vijest velika sramota za nas narod.
Lijepa i ova Alma,zamisli tek,kakva je Emina bila,ko Petrarkina Laura...
znaci nisi citao, samo si gledao :)
Kako nisam.. Ne samo taj sonet,vec mnoge druge.
aleksa šantić je bio žešći DEBIL, koji je jedva naučio da piše! To najbolje znaju njegovi savremenici a o tome je govorio i S.Ćorović. Emina nije njegova pjesma a do nje je doš'o šnjuhajući po napuštenim Bošnjačkim kućama u Mostaru, jer su u to vrijeme mnogi Bošnjaci bili primorani da se sele!
Ako je praunuka ovako lijepa kako li je tek lijepa bila Emina ?
Kakvu samo dušu ovaj Mostar ima...
uzavrele hercegovacke