Muzika
0

"Ojužilo" - prvi album Zostera

Sarajevo-X
Početkom augusta na tržištu će se pojaviti prvi album mostarske grupe “Zoster”.

Bend je nastao prije pet godina kao posljedica “pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini”, objašnjavaju članovi “Zostera” naziv grupe dat po vrsti herpesa koji nastaje kao jedna od posljedica pada imuniteta.

U pokušaju da iskažu svoj stav, opredijelili su se za reggae smatrajući ga prikladanim za trusne zemlje poput naše, u kojoj je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Prvi single Zostera pod nazivom "Majko Jamajko" snimljen je 2003., demo album snimili su godinu dana kasnije i ne sluteći postali hit na lokalnim hercegovačkim radio stanicama.

Na njihovom prvom albumu pod nazivom “Ojužilo”, koji će objaviti za izdavačku kuću Gramofon, naći će se dvanaest pjesama snimanih u studiju Baraka u posljednje tri godine.

Tekstove za gotovo sve pjesme napisao je Mario Knezović, dok je aranžmane i muziku uradio Zoster. Grupu sačinjavaju Atila Aksoj (gitara, klavijature), Goran Rebac (bubnjevi, udaraljke, marimba), Mario Knezović (vokal, gitara), Dražen Planinić (bas) i Marko Jakovljević (bas, gitara).

Na Zosterovom prvjencu gostuju i brojni mladi muzičari iz Mostara i drugih gradova BiH.