Snažan glas pozitivnosti
41

Marko Louis predstavlja novi album i singl "Sloboda", obradio i pjesmu svog oca

E. Sk.
"Sloboda" je naziv novog singla i albuma Marka Louisa. Riječ je o albumu koji seže duboko u dušu čovječanstva, stvarajući snažan glas pozitivnosti i ljubavi u ovim zahtjevnim vremenima.

Album je nastavak njegovog jedinstvenog poimanja tradicionalnih i savremenih zvučnih kulisa. Ovim albumom Marko publiku poziva da slave muziku u ovim izazovnim vremenima.

"Ovaj album predstavlja slobodu koju, po mom mišljenu, ljudi već odavno nemaju. Kroz masovne medije koji bombardiraju sadržajima naše živote, ljudima se nudi iluzija slobode. Muzika je jedan od rijetkih preostalih formata koja i dalje ima slobodu izražavanja, kako kroz izvođenje, tako i slušanjem", kazao je Louis.

Njegova muzika je uvijek bila jedinstvena mješavina hrabrosti i inteligencije s uvidom u stvaranje i tumačenje ritma, melodije i aranžmana.

"Ovaj osjećaj slobode kroz muziku za mene je najčistiji oblik emocija. To su trnci od glave do pete, stvoreni zvukovima koji prerastaju u pjesmu. Muzika šamanizma, koja se između ostalog koristi kao terapija i lijek, poslužila je kao glavna inspiracija za ovaj album, očaravajući ritam koji vas vodi u drugu dimenziju. Upravo takav osjećaj sam imao dok sam stvarao svoju slobodu", pojašnjava Marko.

Foto: Dragan Jereminov
Foto: Dragan Jereminov

Ovaj muzičar je poznat po svojim energičnim i nezaboravnim nastupima uživo. Ta živa energija utkana je u muziku njegovog novog albuma.

"Svaki album je priča za sebe i predstavlja jedan period mog života.Veliki utjecaj na stvaranje imaju i kolege i koautori mojih pjesama. Svaki tekst me inspiriše u interpretaciji kao što njih inspirišu moji aranžmani, ritam ili melodija", kazao je Louis.

Na albumu je sarađivao s umjetnicima kao što su Lena Kovačević, Đorđe Miljenović Sky Wikluh, sarajevskim producentom Makom Kulenovićem Makhi Beatz i mnogim muzičarima iz cijele regije.

Osim obrade poznate pjesme "Vranjanka", u saradnji sa sarajevskim producentom i članom benda Helem Nejse Tihomirom Radićem Toshijem, Marko Louis je obradio i pjesmu svoga oca "Neverno plavo oko".

"Posebno sam ponosan na ove dvije pjesme i jedva čekam svirati ih uživo", rekao je Marko.