Muzika
28

Održan još jedan Red Bull MC Battle za pamćenje

Klix.ba
Subotnje večeri 10. novembra, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u sarajevskom naselju Grbavica, u prisustvu preko 1000 gledalaca održan je Red Bull MC Battle 2012. U Sarajevo je pristiglo 16 MC-jeva iz BiH i Hrvatske – svaki od njih naoružan talentom, umijećem sklapanja rima i željom da postane freestyle šampion.

Host večeri bila je Remi iz Elementala, koja je sjajno vodila MC-jeve i publiku kroz cijelo veče. Žiri (Phat Phillie, Koolade, Frenkie, DJ Soul i Sterma) nije imao nimalo lak posao te su se više puta gledali produžeci. Jedan battle osmine finala svakako se izdvojio: Kupry i Ćane, fantastičan battle koji je imao čak dvije dodatne runde i u kojem je na kraju pobijedio Ćane. Takmičari su repali na beatove DJ Audio InFunktiona i Kooladea, koje je puštao Audio InFunktion lično. U pauzama između battleova nastupile su „domaće snage“: Kontra & Shtuka, Jala i Bubba Corelli.

Nakon prva dva kruga, u kojima su se battleovi vodili jedan-na-jedan, dolazi trenutak koji se sa zanimanjem iščekivao: polufinalne borbe i novina ovogodišnjeg Red Bull MC Battlea – Crew Chapter format. Svaki polufinalist u ring poziva jednog saborca iz svog crewa i počinju borbe dva-na-dva. U prvom polufinalu Nuha i Mirza pobijedili su Repomana i Dena Carvalha. U drugom polufinalu Ćane i Adam, jedan od najvećih favorita, bore se jedan-na-jedan, po sopstvenom dogovoru, kako bi borba bila fer. Naime, Adam je uskočio umjesto Rime koji, nažalost, nije mogao doći. Kao pobjednik je izašao Ćane.

U finalu, Ćane i Dado su bolji od Nuhe i Mirze i osvajaju titulu šampiona Red Bull MC Battle Crew Chaptera 2012, a kao nagradu su dobili snimanje video spota. Publika se potom zaputila na after party u Kriterionu gdje su ih do kasno u noć zabavljali DJ Phat Phillie, DJ Soul, Capital City Crew, Frenkie i Remi.

Bitno je pomenuti da je cijeli event protekao u duhu fair-playa, za što čestitke idu svim takmičarima. Vodile su se žestoke borbe, ali umijećem i talentom. Ovo je veče bilo trijumf respekta i muzike, i pokazalo se da je na kraju ipak najvažnije druženje i hip-hop. Koolade, jedan od sudija, nekoliko dana prije battlea je izjavio: „Nadam se da ću i ove godine gledat umjetnost, a ne rat“. I želja mu se ispunila.