Muzika
7

Odabrani učesnici XI Rastok Festa

Klix.ba
Izvršen je odabir bendova za XI Rastok Fest po javnom pozivu koji je trajao od 25.06. do 31.07.2013. godine.
Od ukupno 104 prijave muzičkih bendova, DJ-eva i solo izvođača izabrani su:

16.08. petak: – S.F.O.R. – Jelah – Alternativa – Preborn – Doboj – Death Metal – MouseMiles – Zenica – Hip-Hop – Fusion – Novi Sad – Post Punk/Alt-Pop/Grunge – Pascal Crew – Bihać – Drum’n'Bass/NeuroFunk

17.08. subota: – Garage in July – Osijek – Garažni Rock’n'Roll – Subjektivni Sud – Beograd – Reggae/Funk/Rock

– Funhouse – Banja Luka – Funk/Rock – Aesthetic Empathy – Sarajevo – Metal Core – Ućuti Pas – Lazarevac – Fusion

Muzički dio festivala podijeljen je u dvije večeri. Prva večer festivala će biti 16. augusta, a ulaz je slobodan, dok je za drugu večer festivala 17. augusta ulaz 5 KM. Sva muzička festivalska dešavanja će se održati na poligonu osnovne škole u Jelahu.

Kao specijalni gosti nastupit će: Kontra Band – Banja Luka – Rock / Petak i Red Hot Chill Peppers Tribute band – Novi Sad – Funk/Rock/Psychedenic / Subota

Na javni poziv stigle su i prijave 27 umjetnika, od kojih će priliku da pokažu svoju kreativnost dobiti na:

Večeri poezije: Amra Agić/Maglaj, Eldar Jaškić/Maglaj, Sanja Radulović/Doboj, Edin Adembegović/Banovići, Sadina Suljić/Tuzla, Mirza Duraković/Tuzla, Muhamed Zimić/Tuzla.

Izložbama: Piramida/Bosanska Otoka, Deni Bozić/Doboj, Nina Todić/Brod, Kipić Dušan/Sabac, Igor Lazić/Doboj, Sanjin Mašić/Sarajevo, Bojan Janjić/Teslić.

Uličnoj umjetnosti: Ljubomir Todorović/Banovići, INK CREW/Doboj, Bosancheros Crew/Zenica, Normala/Mostar.

Pored toga odabrani su i učesnici trodnevnog Rastok Foto kampa, koji će se održati u periodu od 19. do 21. augusta, tako da je od 33 prijave mladih iz BIH i Srbije, odabrano 14 učesnika: Ajla Omerika/Mostar, Andrea Jarak/Mostar, Azur Golić/Brčko, Đorđe Jovičić/Brčko, Ramiz Dedaković/Brčko, Saša Gvozdenović/Brčko, Emina Krnjić/Sarajevo, Haris Badžić/Zenica, Merima Karauzović/Goražde, Mirza Komić/Bosanska Otoka, Nikolina Tomić/Teslić, Sabina Ibrahimović/Gračanica, Zerina Kapo/Kakanj i Igor Marjanović/Doboj.

Voditelj Rastok Foto kampa je poznati bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, koji je sa svojom kamerom je obišao svijet, a njegove fotografije su izložene u mnogim svjetskim galerijama. Danas često objavljuje za mnoge svjetske novine poput Amica, La Repubblica, Time, Tank, Telegraph Magazine, Newsweek, L’Espresso…

Rastok Fest posljednje dvije godine za svoju ideju i djelovanje u pravcu razvijanja tolerancije i dijaloga među mladim i pozitivnim ljudima dobija podršku ambasada pojedinih zemalja. Ove godine je to Ambasada SAD u BiH koja je dala punu podršku originalnom nastanku samog festivala, a to je nastup mladih demo muzičara i umjetnika sa prostora zapadnog Balkana. Ovogodišnji festival u punom smislu je kreiran u tom pravcu, a kvalitet samog festivala podržan je i od strane “Belgrade Demo Fest Live”, kroz razmjenu iskustava i afirmaciju prijavljivanja bendova iz zemalja regiona.

Organizator se zahvaljuje svim podnosiocima prijava za učešće na ovogodišnjem festivalu i daje punu podršku svim mladim muzičarima i umjetnicima u nastavku njihovog kreativnog djelovanja. Kao i svake godine organizator je bio ograničen raspoloživim finansijskim sredstvima i smještajnim kapacitetima u broju odabranih učesnika.

Pozivamo sve pozitivne ljude iz cijele regije, da i ove godine podrže organizatore Rastok Festa svojim prisustvom na višednevnim festivalskim dešavanjima i aktivnostima, stoji u pozivu.