Muzika
0

Novi album Dine Merlina "Ispočetka" konačno pred publikom

Sarajevo-x.com
Deseti studijski album Dine Merlina pod nazivom "Ispočetka" konačno je ugledao svjetlo dana. Na njemu se nalazi punih šezdeset minuta muzike. Tinaest numera koje autor potpisuje i ovaj put svjedoče o Dini Merlinu kao umjetniku neprekinutog kontinuiteta. On ostaje vjeran svom stilu vrhunski isproduciranog pop-a, ali nam istovremeno prezentira puno novoga.

Sam naziv albuma, uz likovni koncept naslovnice, sugeriraju da "Ispočetka" otvara novo poglavlje u karijeri ovog umjetnika, koji o tome kaže: "Uprkos stalnom kretanju i napredovanju, u simboličkom smislu pred nama je uvijek novi početak. Ono jučer nam je škola, a ovo danas dobra prilika". Pjesme na albumu govore o životnim iskustvima u kojima se mogu prepoznati mnogi. Izdvajaju se tri bitne teme – brak, vjera i individualizam.

Svjestan da javnost gaji velika očekivanja kada su njegovi albumi u pitanju, Merlin je dosljedan i u smislu angažmana suradnika, pa su na ovom projektu radili vrhunski instrumentalisti, studijski muzičari, aranžeri, producenti i dizajneri zvuka. Među brojnim suradnicima su: Vlado Džihan, Zvonimir Dusper, Tomo in der Mulen, Nikša Bratoš, Baby Dooks, Mahir Sarihodzic, Mahir Beat House, Dino Šukalo, Janez Križaj, Edo i Vilko Zanki, Srđan Kurpjel, Enes Tvrtković, Djani Pervan, te pjevači koji se kao gosti pojavljuju na albumu - Hari Varešanović, Eldin Huseinbegović, Toni Cetinski i, nakon dvadeset godina ponovo, Vesna Zmijanac. Album je nastajao u četrnaest studija, u osam zemalja.

Naslovnica CD-a odražava umjetnički proces, hrabrost da se u traganju za istinskim izražajem izbriše sve napisano, suoči sa praznim listom i krene ispočetka. Kompletno vizuelno rješenja albuma potpisuje kreativni tim agencije Communis - kreativni direktori Ajna i Anur, art director Nerina i DTP Tarik Zahirović.

Naslovnica CD-a

Izdavači ovog ostvarenja su: Muzička produkcija BHRT za teritorij Bosne i Hercegovine, Croatia records, za Sloveniju i Hrvatsku, City Records za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, te Shopnovella za Ameriku, a album će biti dostupan i preko iTunesa.

Prvo koncertno predstavljanje novog muzičkog materijala desit će se u Sarajevu, a spektakl je najavljen za subotu 19. juli, na stadionu Koševo. Nakon ovog koncerta slijede nastupi u drugim državama.

Dino Merlin će ekskluzivno potpisivati primjerke albuma Ispočetka u ponedjeljak 09.06. u 12,00 u trgovini "Magaza", u ulici Veliki Ćurčiluk na Baščaršiji.