Drugi singl
69

Nova pjesma Urban Instinkta: "Kum" kao odgovor na probleme savremenog čovjeka

Piše: A. K.
Tuzlanski bend Urban Instinkt snimio je novu pjesmu pod nazivom "Kum" za koju je urađen i video spot. Riječ je o drugom singlu koji će se naći na prvom studijskom albumu ovog rapcore benda.

"Nakon singla i animiranog video spota koje smo uradili s Edom Maajkom pod nazivom 'Daj joj keš', a koji su kod publike prošli odlično, bilo je vrijeme da snimimo i u javnost plasiramo još jedan singl. Spot je sniman u Hrvatskoj, tačnije u Osijeku, a pojedini kadrovi su sa našeg live nastupa tokom Metal festivala u Đakovu", kazao je za Klix.ba Mirza Čardžić Charge, frontmen benda Urban Instinkt.

"Kum" sa sobom donosi jednu univerzalnu i pozitivnu poruku.

"Onog trenutka kada pomislimo da posustajemo ili da smo izgubljeni trebamo dignuti glavu i nastaviti tamo gdje smo stali, samo sa još više snage. Jedino tako možemo stići do uspjeha, bez obzira o čemu se radi. S druge strane, video spot opisuje čovjeka koji je današnjim brzim načinom života, kao i raznim stresovima i brigama došao do zida. Svakodnevno smo bombardovani raznim negativnim aspektima života modernog čovjeka. Tada nam je potreban neki izlaz ili utočište u nekom našem svijetu gdje ćemo se osjećati sigurno, zadovoljno i ispunjeno", istakao je Charge.

Utočište u svemu ovome članovi tuzlanskog benda pronalaze upravo u muzici kojom se bave, a koja nailazi na odličan prijem kod publike.

"Bavljenje muzikom danas je baš prava umjetnost, posebno kada je u pitanju žanr koji mi sviramo. Mnogo truda, zalaganja i odricanja je potrebno da bi radili ovo što radimo, ali ta satisfakcija koju nam pruža naš finalni kreativni proizvod je zapravo gorivo koje nam daje volju i smisao da nastavimo dalje. Te stvari se ne mogu kupiti novcem i tu vrstu energije koju dobijamo za sav trud mogu razumjeti samo ljudi koji stvaraju", dodaje Charge.

Urban Instinkt novim singlom najavljuje i sezonu koncerta po regionu, a u planu je i izdavanje još jedne numere koja bi svjetlost dana trebala ugledati u narednih nekoliko mjeseci. Istovremeno, nastavljaju sa snimanjem i miksanjem albuma prvjenca u studiju MAT u Tuzli, dok će za mastering biti zadužena kompanija New Aliance East iz Bostona.

Bend Urban Instinkt pod ovim imenom djeluje od 2010. godine, ostajući na temeljima starog benda Hiv, kojeg karakteriše muzika bogata žestokim rifovima i ritmovima uz mješavinu hardcore i rap vokala.

Pobornici su istinitih i realnih tekstova vezanih za psiho-socijalno stanje čovjeka u današnjem vremenu te njegov opstanak i život u gradu, na ulici, gdje većina mladih provodi svoje vrijeme i gdje se susreću sa pozitivnim i negativnim stranama života na "betonu".