Uskoro izdaje novi album
0

VIDEO / Neno Murić: Velika ljubav prema muzici osnažila je moju volju

Piše: A. Dž.
Nakon šest godina rada u koji je uloženo puno truda, emocija i energije, pjevač Neno Murić je potpisao ugovor s muzičkom produkcijom BHRT-a i krajem januara će objaviti novi album "Nedostaješ mi ti“.

Na albumu će biti deset pop pjesama, a autorska ekipa je dosta šarolika, od Harija Varešanovića i Fahrudina Pecikoze do autora iz Makedonije i Poljske.

"Potpuno 'miriše' na našu muzičku školu jer su upravo sarajevski autori dali pečat ovom projektu. Na samom početku za mene su komponovali Hari Varešanović i Fahrudin Pecikoza, njima se pridružio Nikša Bratoš, zatim Brano Likić, Samir Mujagić, Alen Slavica, Orce Zafirovski, Borče Dimitrov, Vernes Ljuštaku, DJ Iggi, Bojan Gjoševski, Almir Buza, Ognen Nedelkovski i Grigor Koprov. Autori iz Makedonije koji su sarađivali s pokojnim Tošetom Proeskim i za mene su komponovali divne balade. Tu je i poznati poljski kompozitor Jaroslav Uhlir, a jednu od pjesama zanimljivog naziva "Zahir" potpisujem ja lično. Na albumu su i dva dueta. U jednoj od tih pjesama moja gošća je popularna crnogorska pjevačica Ivana Martinović, a drugu pjesmu sa mnom izvodi Mirza Alijagić, frontmen nekada popularne grupe Mirzino jato", kaže Murić u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Turneja po Norveškoj i nastup u Australiji

Album namjerava promovirati nastupima širom Bosne i Hercegovine, ali i gdje god budu htjeli čuti njegove pjesme. Za sada zna da će u februaru održati turneju u Norveškoj, a u junu će pjevati u Australiji. Proteklih godina je imao puno nastupa koji su mu, kaže, pomogli da sazri i profilira se, tako da je spreman za ozbiljnu muzičku priču. No, period iza njega nije bio nimalo lagan.

"Danas su mladi umjetnici prinuđeni da se maksimalno zalažu i bore kako bi dobili minimum. Dešavalo se da nastupam šest dana u sedmici, ali sam odvajao svaki zarađeni novčić da bih uložio u album, jer sam imao zacrtan cilj. Priznajem da je bilo i dana kada sam razmišljao da odustanem od svega, ali je moju volju snažila ogromna ljubav prema muzici. Vremenom su počele da se slažu kockice i kada sam prešao iz amaterskog u profesionalni svijet muzike bilo je lakše. Tragao sam za dobrim pjesmama, a prije svega za muzičkim pravcem koji bi me izdvojio iz mase. To je prilično teško jer u muzici je puno toga već rečeno i jedino što nas može izdvojiti od drugih je zapravo naša boja glasa i emocija koju nosimo. Otežavajuća okolnost je što naši ljudi imaju potrebu da nove pjevače uvijek upoređuju sa nekim ko je već poznat i pritom mu prilijepe etiketu dobrog imitatora. Ovo vam govorim iz ličnog iskustva, u početku su me poredili sa Harijem Varešanovićem, ali sada mi često kažu kako su na nekom koncertu slušali pjevača koji pjeva poput mene. Muzika je kao historija, vrti se ukrug i samo se prezentuje u novom pakovanju", ističe Murić.

Mladi pjevač ima u planu snimanje albuma tradicionalne muzike s naših prostora, ali je zbog obaveza taj projekt na čekanju.

Volio bi sarađivati sa Oliverom Dragojevićem

"Odabrali smo pjesme iz Bosne i Hercegovine, Vranja, Kosova i Makedonije, a zamisao je bila da ne mijenjamo previše aranžmane, odnosno da se držimo onih poznatih melodija, čak i prepoznatljivih muzičkih dionica, jer sam shvatio da slušaoci ne tolerišu kada previše eksperimentišete sa pjesmama koje oni vole i koje kao takve poznaju. Bili smo na dobrom tragu, uradili smo pet pjesama i stali", pojašnjava Murić.

Kao mali slušao je Himzu Polovinu i Safeta Isovića. Sevdah su mu, ističe, nametnuli roditelji.

"Otac je uživao slušati ove ljubavne pjesme uz koje bi ponekad i zapjevao. Zahvalan sam mu na tome, jer sam mahinalno neke pjevačke manire usvojio od ovih vrsnih izvođača sevdalinke. Danas se moj muzički ukus ne razlikuje previše od nekadašnjeg, osim što u slobodno vrijeme više slušam klasičnu muziku, a opuštaju me i francuske šansone i talijanske kancone. Volio bih kada bi se stvorili uslovi da sarađujem sa Oliverom Dragojevićem, Andreom Bocelijem ili Celine Dion", govori Neno.

Iako mu je muzika prva ljubav, Muriću je kao diplomiranom historičaru velika želja da doprinese historijskoj nauci. Trenutno je na postdiplomskom studiju gdje izučava osmanski period.

"Smatram da bismo svi mi trebali poznavati bar osnovne procese u historiji kako bismo lakše razumjeli sadašnjost, jer "Historia est magistra vitae", poručuje Murić na kraju razgovora za Sarajevo-x.com.