Muzika
0

Manifestacija "Ljeto na Skenderiji"

Sarajevo-x.com
Manifestacija "Ljeto na Skenderiji", čiji je nosilac Centar Skenderija, generalni pokrovitelj Kanton Sarajevo, i organizator agencija Sarajevo Rock Forever, bazirana je na akciji rekonstrukcije Doma Mladih i ovim projektom su predviđena brojna dešavanja, kojima se ide u susret otvaranju Doma mladih.

Sva dešavanja vezana za manifestaciju Ljeto na Skenderiji počinju 01. juna i trajaće do 20. septembra, a za mjesto svih dešavanja odbran je plato Skenderije.

Za početak dešavanja u sklopu manifestacije Ljeto na Skenderiji, održaće se Sarajevo Rock Forever Festival 2006., koji je značajan po tome što je zamišljen kao festival rock muzike internacionalnog karaktera i ambicija mu je da postane tradicionalan i da svake godine bude što veći i značajniji.

Od 2. do 6. juna, u sklopu Sarajevo Rock Forever Festivala 2006, svake večeri od 21.00 će gostovati poznate rock grupe iz Hrvatske, SCG i BiH, a line-up je slijedeći:

Paribrejkersi, 02.06. Dado Topić&Time, 03.06. Hladno pivo, ,04.06. Protest, Damir Urban i Aleksandra Vižin, 05.06. Nervozni poštar, 06.06.

Od stranih gostiju na festivalu će nastupiti dvije svjetski poznate grupe Napalm Death i Velike Britanije i Slayer iz SAD-a. Gostovanje grupe Napalm Death je predviđeno za juli, a koncert grupe Slayer planiran je za mjesec septembar.

„Sarajevo je oduvijek bio rock centar koji zaslužuje da ima festival rock muzike. Pošto u Sarajevu već postoje festivali teatra, filma, jazz muzike, koji su uspjeli skrenuti pažnju svjetske javnosti, želja nam je da se putem festivala Sarajevo Rock Forever BH javnost upozna sa radom rock muzičara svjetske klase, ali i da se na taj način pronese glas o vrijednostima i kvalitetama domaćih rock muzičara.“-ističu organizatori Sarajevo Rock Festivala 2006.

Važno je napomenuti da su Festival Sarajevo Rock Forever 2006. i sva dešavanja vezana za manifestaciju Ljeto na Skenderiji, humanitarnog karaktera, tako da će koncerti navedenih grupa i sva ostala dešavanja na platou Skenderije biti besplatni, osim koncerta grupe Napalm Death. Informacije o ulaznicama za koncert grupe Napalm Death, tačnom datumu koncerta grupe Slayer i sve ostale informacije biće blagovremeno plasirane javnosti putem medija.

Pošto će se i ove godine će se održati tradicionalna manifestacija pod nazivom MEMORIJALNI DAN – 3. VOŽNJA ZA SREBRENICU u organizaciji SARAJEVO BIKERS KLUBA, učesnicima vožnje će biti posvećen koncert Dade Topića i grupe Time u znak zahvalnosti zbog ukazanog poštovanja tragediji, a koji će se desiti na platou Skenderije 3. juna. Zanimljivo je dodati da će i Dado Topić i kompletna grupa Time na svojim motorima, također krenuti na vožnju za Srebrenicu sa bikerima iz Sarajevo Biker Club-a. Uz ovaj koncert pripremamo i malo slatko iznenađenje za sve prisutne.

Tokom trajanje festivala SARAJEVO ROCK FOREVER 2006., dakle od 2. do 6. juna, svako veče u 18.00 sati, na platou Skenderije će se održati kvalifikacije mladih BH demo grupa za takmičenje na već dobro poznatom 7. POP ROCK LIVE FESTIVALU. Prijave bendova za ovo takmičenje mogu se izvršiti putem Interneta na mail: [email protected] ili na telefon broj: 061/550-440, a kontakt osoba je Dino.

Osim ovih navedenih muzičkih dešavanja, tokom cijelog ljeta, na platou Skenderije biti će upriličena dešavanja poput takmičenja u malom nogometu COCA COLA CUP od 09.06.-09.06., u istom terminu će biti omogućeno praćenje SVJETSKOG PRVENSTVA U NOGOMETU, na dva velika video screena koji će biti postavljeni na platou Skenderije i biće postavljeno više hiljada stolica za tu priliku, te prvi internacionalni hard core festival pod nazivom BIH HARD CORE FESTIVAL No.1, koji će se održati 08. i 09. septembra, i još mnogo drugih dešavanja koji će donijeti puno provoda i dobre zabave za mlade ne samo iz Sarajeva, nego cijele BiH i regiona.

Zbog svog bogatog programa dešavanja, manifestacija Ljeto na Skenderiji, privući će zasigurno veliki broj ljudi, a očekivani broj posjetilaca je između 2500 i 5000 ljudi i to ne samo iz Sarajeva već i iz BiH, kao i cijelog regiona Balkana.