Muzika
1k

Daniel Kajmakoski pobjednik showa X Factor Adria, Maidu Hećimoviću treće mjesto

Piše: A. Dž.
(Foto: Telegraf.rs)
Daniel Kajmakoski pobjednik je prvog izdanja showa X Factor Adria čije superfinale je večeras održano u beogradskoj Kombank areni pred 10.000 gledatelja. Makedonac, koji je bio favorit od početka, pokazao je još jednom izvanredan pjevački talent i osvojio najviše glasova publike. Drugo mjesto pripalo je Srbijanki Tamari Milanović, dok je takmičar iz BiH, Maid Hećimović, osvojio treće mjesto.

Iako je briljirao u dva navrata, Maid nije imao dovoljno glasova publike, te se nije uspio plasirati u samu završnicu showa, no talentovani 30-godišnjak nije bio razočaran.

"Ja sam jako sretan, ispao sam i vratio sam se i sada sam na trećem mjestu. Samo ću reći da ovo nije poraz, ja sam treći od 10.000 ljudi koji su se kandidovali. Hvala ti Kristina na pomoći. Kiki, od tebe nikada ništa nisam ružno čuo. Emina, hvala ti za svaku suzu koju si pustila za mene. Željko, od svega mi je bilo važnije kada si rekao da bi ti napustio show da se ja nisam vratio. Kao neka misica sam, hvala svima na Balkanu, mom Orašju,  Bosni, mojoj djevojci, tati, majki, dedu... A treće mjesto poklanjam svojoj majci", rekao je Maid koji je večaras oduševio žiri i publiku koja mu je skandirala tokom nastupa.

U superfinalu X Factor Adria večeras su se takmičili bend "Doktori", u kojem je i Armin Malikić iz Banovića, zatim Banjalučanin Lukijan Ivanović, Srbijanka Tamara Milanović, Makedonac Daniel Kajmakoski i Maid Hećimović iz Orašja. 

Daniel napravio spektakl

Takmičari su se večeras predstavili u tri kruga, a led su probili "Doktori", čija mentorica je Kristina Kovač. Oni su se odlučili za kombinaciju pjesama "Troublemaker" od Flo Ride i "Just The Way You Are” od Brune Marsa.

Kiki Lesendrić je njihovu izvedbu ocijenio savršenom kazavši da su zasluženo u superfinalu, dok je Emina Jahović naglasila da su preslatki, te da su pravi nasljednici grupe "Backstreet Boys".

"Energičan i dobar nastup" dodao je Željko, dok je Kristina bilstala od ponosa na "svoje momke".

Nakon njih na scenu je izašao Lukijan Ivanović koji se odlučio za pjesmu "Don't You Worry" za koju je Željko rekao da je fenomenalan izbor.

"Solidan si bio, bez greške, iako te ja više volim u akustično romantičnom aranžmanu", kazala je Kristina, dok je Kiki pohvalio Lukijanov stajling.

"Mnogi od tebe mogu da uče, jer si se ti od početka ovog showa promijenio na bolje, a pravi umjetnici to rade", rekla je Lukijanova mentorica Emina.

Daniel Kajmakoski je najavljen kao čovjek koji od početka uživa naklonost publike. Karizmatični Makedonac otpjevao je pjesmu "Sex on Fire" i napravio pravi spektakl u Areni.

"Apsolutno vladaš scenom i to sam znala od prvog trenutka kada sam te vidjela", kazala je oduševljena Kristina, dok je za Kikija ovo bio jedan od najboljih Danielovih nastupa u showu.

"Ti si već zvijezda i siguran sam da ćeš napraviti veliku karijeru", dodao je.

"Zapalio si! Svaka ti čast", kazala je Emina, a Željko je sve rekao glasnim aplauzom pozvavši i publiku da učini isto.

Eminine suze

Najemotivniji nastup u prvom krugu imao je Maid Hećimović, 30-godišnjak iz Orašja. Maid je oduševio i žiri i publiku, a Kombank arenom su se prolamale ovacije nakon što je otpjevao pjesmu Zdravka Čolića "Ne vjerujem ja".

Kristina je ponovila da je Maid "čovjek drama" i da je ostao dosljedan sebi od početka.

"Pjevač si kakvog Balkan treba", rekla je ona, a Kiki je dodao da je Maid dosljedan nasljednik Zdravka Čolića.

Emina je sa suzama na licu ispratila Maidov nastup.

"Ti si čovjek koji ima najjači glas koji sam čula u posljednjih deset godina. Hvala ti što postojiš, ti si jedini takmičar na čiji bi koncert došla, debelo platila kartu i slušala te cijelu noć", rekla je uplakana Emina.

Tamara Milanović izvela je pesmu "Wreking Ball" od Miley Cyrus. Emina i Kristina su se složili da je u njenoj izvedbi izostala emocija koju je ranije pokazala.

"Ti si pobjednica. Sjećaš se sebe sa početka? Mnogo si napredovala", rekao je Kiki. Tamari je uručena nagrada festivala "Exit", kojom joj je omogućeno da nastupa na zvanično najboljem festivalu u Evropi.

Nakon prvog kruga, show su napustili Lukijan i "Doktori".

Vrijedne nagrade

Drugi krug takmičenja otvorio je Kajmakoski s pjesmom "Angels" Robbieja Williamsa. Žiri je ponovo imao samo riječi hvale kazavši da je on od početka pravi i jedini pobjednik X Factora.

Maid je u drugom krugu još jednom briljirao otpjevavši pjesmu Dine Merlina "Da je tuga snijeg".

"Iako ja ne bih slušala to što ti radiš, tvoja snaga i kvalitet se ne mogu osporiti", rekla je Kristina što je izazvalo negodovanje publike, na šta je Emina dodala:

"Kristina, Maid je jedini sada kojeg vidim da stoji u centru ovog X. Ako ne snimiš nešto, naći ću te, prebit ću te. Bravo!".

Tamara je izvela pjesmu grupe Negativ "Ja bih te sanjala" i opet nije uspjela zadovoljiti ženske članice žirija, Eminu i Kistinu, koje su kazale da je izbor pjesme loš, a ni Tamarina izvedba nije bila najbolja.

U treći i finalni krug našli su se Daniel i Tamara koji su u duelu otpjevali po još dvije pjesme. Daniel se odlučio za numere "The Hardest Thing" i "Be Somebody" dok je Tamara pjevala "Run" i "Don't You Remember".

Makedonac je na kraju potvrdio status favorita i odnio pobjedu u prvom izdanju regionalnog showa X Factor.

Pobjednika očekuje nagrada u vrijednosti od 200.000 eura: izdanje za City Records i Sony Music, dva videospota, PR podrška TV Pink, kao i automobil MINI Coooper Coupe i novčana nagrada od Master Carda od 10.000 eura.