Viđen u Nikšiću
100

Legendarnog ex-yu pjevača od 1982. nema u javnosti, na mrežama se dijeli njegov rijetki snimak

I. S.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Legendarni crnogorski pjevač Miladin Šobić se davne 1982. godine povukao iz javnosti, a na društvenim mrežama se sada dijeli njegov rijetki snimak.

Njegove pjesme "Džemper za vinograd", "Od druga do druga", "Stare novine", "Opet krivi tip" i mnoge druge se i danas slušaju. Spomenute godine je objavio svoj posljednji album "Umjesto gluposti". Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi", ali je nakon porodične tragedije napustio muziku te album nikada nije izdan. Naime, Miladinova sestra je preminula.

Bokser Nenad Pagonis je imao veliku želju da ga upozna, a to je proteklog ljeta uspio ostvariti.

"Kada smo krenuli na more, rekao sam djeci da sam digao pola Nikšića na noge da nam pomognu da upoznamo Miladina Šobića. Rekli su da to nije moguće, da ga niko nije vidio godinama, da se ne zna gdje je, da živi daleko od svih. Ipak smo otišli u Nikšić. Vozili smo polako, gledali u svakog prolaznika. Onda smo otišli do obližnjeg parka i šetali, nadajući se da ćemo ga sresti. Poslije duže šetnje sam odlučio da krenemo. Sjeli smo u auto, ali sam prošao još jednom pored kafane da se pozdravim s nekim drugarima. Tada mi je jedan uzviknuo da je Miladin upravo prošao i da su ga zamolili da se vrati za pola sata", napisao je.

Dodao je kako u njemu nije bilo dileme da li će se pojaviti, znao je da je trenutak koji slijedi odavno kreiran. I dalje ne umije prenijeti emociju koju je osjetio kada je shvatio da će se uskoro ispred njega pojaviti neko ko je u njegovim očima godinama unazad bio toliko velik i neponovljiv.

"Pokušavao sam da sakrijem tremu odgovarajući na pitanja poznanika iz kafane o mojoj karijeri, mečevima, Novom Sadu i ostalim u tom momentu nebitnim stvarima, dok je sva moja pažnja bila usmjerena niz ulicu iz koje sam očekivao da će se pojaviti on. Poslije nekog vremena, krajičkom oka sam spazio čovjeka koji se laganim korakom približavao kafani. Širio je ruke dok je hodao, kao da se razgibava, gledao okolne zgrade, nebo, sunce i drveće i djelovalo je kao da sve to vidi prvi put, radujući se tome. Rekao sam djeci uzbuđeno kao malo dijete: 'Eno ga, ono mora da je on!' Ustali smo Tesa, Vlada i ja i gledali s nevjericom kako se približava Miladin, glavom i bradom", nastavio je.

Također je naveo da je Šobić koračao lagano, svjesno, dok je svojim držanjem, stavom i svakim korakom izgledalo kao da odaje počast životu i trenutku u kom se nalazio.

"Kada se približio kafani, prišao nam je i rekao: 'Vi ste ti iz Novog Sada što su došli da se upoznaju sa mnom?!' Taj trenutak mi je djelovao kao vječnost dok djeca i ja nismo u isti glas rekli: 'Da!' Sjedili smo dugo pored njega i slušali ga. Zagrlio sam ga spontano nekoliko puta bez objašnjenja i razloga. Objašnjenja tu nisu bila potrebna. Kao da sam time htio da mu pokažem zahvalnost za sve djelove duše koje mi je obasjao svojim pjesmama. Zahvalan sam Bogu na blagoslovu da upoznam takvo biće", naveo je Pagonis.

Mnogi su u komentarima naveli da im je Šobić uljepšao živote svojim pjesmama, a javio se i Željko Samardžić napisavši: "Miladin naš dragi, neponovljivi. Ljudska gromada velika k'o Durmitor".