Muzika
1.8k

Čuvanje od zaborava: Djela Miladina Šobića objavljena na dva CD-a

Klix.ba
Kako bi se sačuvale od zaborava pjesme legendarnog crnogorskog Miladina Šobića danas je objavljen dvostruki CD sa numerama sa njegovih albuma "Ožiljak" i "Umjesto gluposti".

Ljubitelji Šobićeve muzike CD-ove će moći kupiti u trafikama širom Crne Gore, a sav prihod od prodaje ići će Šobićevoj porodici, prenose Vijesti.

"Kako su Šobićevi albumi, koji su bili u sarajevskoj izdavačkoj kući Diskoton, u ratu uništeni, koristili smo originalne trake koje su sve ove godine stajale kod umjetnika. Dobro ih je čuvao i čak su i ljudi koji su radili na digitalizaciji i masterizaciji albuma bili oduševljeni u kakvom su stanju, jer su ipak u pitanju snimci nastali u prošlom vijeku", kazao je Dragan Bulajić, direktor agencije Comfotably Numb, koja uz Šobićevu porodicu stoji iza ovog izdanja.

Također je odlučeno da prodaja ide i preko interneta za ljubitelje Šobićeve muzike van Crne Gore.

Šobić, rođen u Nikšiću 1956. godine, prvu pjesmu "To sam ja" objavio je 1975. Na festivalu "Omladina 76" u Subotici osvaja drugo mjesto s pjesmom "Daj nam neba". Seli se u Sarajevo, gdje doživljava vrhunac karijere i objavljuje prvi album "Ožiljak" (1980) sa kojeg se i danas slušaju pjesme "Džemper za vinograd", "Kad bi došla Marija", "Stare novine", "Sunce tebi, sunce meni"... Album "Umjesto gluposti" (1982), pored naslovne numere, donio je hitove "Đon", "Nevjernice", "Od druga do druga", "Opet krivi tip"...

Zbog porodične tragedije koja mu se desila u vrijeme najvećeg uspjeha, Šobić se povlači sa scene i nikad ne objavljuje album "Barutana ljubavi". Početkom prošle godine imao je moždani udar od kojeg se oporavlja, pišu crnogorske Vijesti.