Pjevaju u martu
14

Laibach zakazao koncert u Ukrajini, članovi benda podsjetili i na nastupe u Sarajevu 1995.

I. S.
Foto: Pixsell/Dino Stanin
Foto: Pixsell/Dino Stanin
Članovi Laibacha tvrde da su oni prvi strani bend koji će nastupiti u Ukrajini od početka ruske invazije, odnosno od 24. februara 2022. godine.

Naime, oni će 31. marta nastupiti u dvorani Bel Etage, a naziv koncerta je "Eurovision", što je referenca na činjenicu da se Eurovizija, na kojoj je Ukrajina pobijedila prošle godine, 2023. neće održati u Ukrajini nego u Velikoj Britaniji.

"Dok se ostatak Evrope priprema da proslavi svoju ideju slobode 9. maja u Liverpoolu, Laibach vraća Euroviziju u Ukrajinu, gdje joj je mjesto. U njoj se jedina istinita i stvarna vizija Evrope odvija upravo sada", naveo je Laibach u saopćenju.

Prihod od koncerta bit će doniran u humanitarne svrhe. Članovi benda su u izjavi za Guardian naveli da ne vjeruju u izreku koja kaže da umjetnost šuti dok oružje govori.

"Neka od najznačajnijih umjetničkih i muzičkih djela nastala su tokom rata. Čak i u najnepodnošljivijim vremenima holokausta, umjetnost je dala smisao i snagu životu da se odupre nasilju rata. Podsjetili su da su održali dva koncerta u Sarajevu tokom 1995. godine, kada je Vojska Republike Srbije pokušavala zauzeti grad.

"Stoga smo svjesni važnosti otpora psihologiji nasilja i sukoba podržavanjem normalnog života, šta god to značilo u datom kontekstu. Ne smijemo dozvoliti da cinizam rata ili cinizam strateških interesa kapitala u potpunosti pretvore naše živote u vanredno stanje", kazali su.