Osudili su agresore
46

Laibach otkazao koncert u Kijevu: Organizator je tražio da kažemo kako su svi Rusi loši

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Slovenski bend Laibach otkazao je koncert u Kijevu, koji se trebao održati 31. marta u dvorani Bel Etage pod nazivom "Eurovision".

"Najava koncerta Laibacha u Kijevu izazvala je velike kontroverze zbog komentara benda na početku ovog nepravednog rata. Ovo nikada nije bila naša namjera. Laibach još jednom želi izraziti nedvosmislenu potporu Ukrajini i Ukrajincima te jednako nedvosmislenu osudu ruskih agresora, a u interesu ne izazivanja daljnjih napetosti, naš koncert u Bel Etage Music Hallu u Kijevu 31. marta 2023. neće se održati. Povrat novca za ulaznicu moguć je na mjestu kupovine. Umjesto toga možete gledati nastup Laibacha s Lavovskom filharmonijom i zborom Gloria na Kody Festivalu u Centru Spotkania Kultur u Lublinu 2018. godine", napisali su članovi benda na Facebooku.

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) rekli su da je organizator od njih tražio da kažu kako su "svi Rusi loši i da je cjelokupna ruska umjetnost bezvrijedna".

Ranije su za Guardian kazali da je ovaj rat zapravo geopolitički sukob Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na ukrajinskom teritoriju". Misle da je riječ o "ciničnom posredničkom ratu za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala".

Uslijedile su brojne reakcije Ukrajinaca, koji su naveli da je Laibach ipak na strani Rusije i da Ukrajinu smatraju marionetom Zapada.

"Dragi Ukrajinci, ljudi neporaženog Kijeva i ljubitelji muzike! Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu. Ovdje moramo naglasiti da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj vas na bilo koji način uvrijede ili umanjiti važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu", objavili su ranije.

Dodali su da se geopolitička pitanja ne mogu se riješiti oružanim napadom i političkim huškanjem i da su odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu.

"Svima koji sumnjaju u naše stavove još jednom jasno dajemo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska ilegalno je ušla na strani teritorij s oružjem i započela ovaj užasan rat. Ukrajina stoga ima puno pravo braniti se i mora se braniti svim sredstvima. Mi vas u tome bezuslovno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za sto i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe na svijetu", zaključi su.