Veliki podvig
152

KUD "Baščaršija" promovirao album "Sve ptičice zapjevale" u Bošnjačkom institutu u Sarajevu

N. C.
(Foto: Haris Karamehmedović)
(Foto: Haris Karamehmedović)
U prelijepom ambijentu koncertne dvorane Bošnjačkog instituta u subotu, 14. oktobra, održana je svečana promocija novog muzičkog CD-a KUD Baščaršija pod nazivom "Sve ptičice zapjevale".

Na promociji je predstavljeno pet numera koje su izveli članovi i članice narodnog orkestra, vokalnih grupa i solista KUD Baščaršija. Recenziju CD-a je ovom prilikom predstavila prof. dr. Tamara Karača Beljak, redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju.

Profesorica Karača Beljak je ovom prilikom istakla koliko je tradicijska muzika dinamična.

"Slušajući ovaj nosač zvuka prvo što ćete primjetiti su jednostavne, ali zanimljive obrade izvedenih pjesama, zaokružene u jedinstven estetski doživljaj... Iz projekta kojeg večeras promoviramo, ali i nekih drugih iza kojih stoji KUD Baščaršija, učimo da je tradicijska muzika dinamična, da se mijenja i prilagođava ekspresivnim i emocionalnim željama izvođača. Da je tradicijska muzika velika ljudska sila koja prevazilazi uske političke, socijalne i vremenske granice...", navela je.

Na novom CD-u se nalazi devet snimljenih numera svedalinki i starogradskih pjesama u novom aranžmanu.

Iz KUD Baščaršija sa ponosom ističu da su svi muzičari i vokalni solisti, mladi članovi i članice KUD Baščaršija te da je cijela produkcija i snimanje ovog CD-a urađena u njihovom vlastitom studiju što je veliki uspjeh i podvig za jedno kulturno-umjetničko društvo, također napominju iz Baščaršije da je ovo četvrti studijski album KUD Baščaršija.

Iz KUD Baščaršija također navode da je ovo prvi muzički CD jednog kulturno-umjetničkog društva u BIH i regionu koji će se naći na svim svjetskim muzičkim platformama (Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple music, iTunes, Youtube Music), koji će omogućiti slušateljima širom svijeta moderno konzumiranje tradicionalne muzike. KUD Baščaršija sa ponosom ističe i saradnju sa maestrom Edom Krilićem, koji je bio specijalni gost na numeri "Iz kamena voda tekla".

Ovom prilikom KUD Baščaršija se zahvaljuje svim prijateljima i sponzorima koji su podržali i pomogli u realizaciji ovog projekta.