Hanka Paldum u Štokholmu
0

Kraljica sevdaha osvojila Šveđane sevdalinkama

Sarajevo-x.com
Diva bosanske pjesme Hanka Paldum održala je 16. maja promociju albuma "Sevdah je ljubav" u srcu Štokholma, u prostorijama Multi-Kulti kafea, kultnog prostora u švedskoj metropoli u kojoj se već punih 20 godina predstavlja muzika iz svih krajeva svijeta.

"Sretna sam da sam ovdje i još sretnija što ću ubrzo ponovno doći na veliku švedsku turneju na kojoj ću pjevati za naše ljude, ali i za naše domaćine Šveđane koji su pokazali veliko poštovanje za našu sevdalinku“, rekla je okupljenim uzvanicima koji su do posljednjeg mjesta ispunili Multi-Kulti kafe primadona naše tradicionalne pjesme, najavljujući svoju koncertnu turneju koja će obuhvatiti petnaestak gradova, a otpočet će u februaru 2010. godine u organizaciji švedske koncertne i pozorišne agencije Riksteatern.

Oduševljena publika koja je pristigla u Multi-Kulti kafe, a koju su uglavnom sačinjavali Šveđani, s velikim su interesom pratili Hankine izvedbe uz orkestar koji su uz Samira Hodžića na harmonici sačinjavali švedski muzičari, a atmosfera je uzavrela uz pjesme "Čudna jada od Mostara grada“, "Zvijezda tjera mjeseca“, "Zelene oči“ i mnoge lijepe pjesme, uz koje je Hanka uspjela publiku dići na noge.

Organizirana je i promotivna prodaja albuma "Sevdah je ljubav", a svi koji su došli poslušati Hanku i kupiti njezin album sevdalinki, nisu propustili da se s Hankom slikaju i zamole je za autogram.

Zanimljivo je reći da je zanimanje za Hankinu pjesmu bilo toliko da se uz brojnu publiku i švedske novinare promociji pridružilo i mnoštvo ljudi koje je privukao Hankin vokal i interpretacija, pa je u jednom trenutku stvorila ogromna gužva u kafeu, ali i pred ulazom.

Orkestar s kojim je Hanka nastupila, uz Samira Hodžića, koji već tradicionalno svira s Hankom i prati je na harmonici, sačinjavaju muzičari koji su se već nekoliko mjeseci pripremali za Hankin dolazak u Švedsku, vježbajući sevdalinke i Hankine hitove. To su Dan Engman, koji je svirao gitaru i mandolinu, Bo Nordenfelt na basu, Dan Lundberg na klarinetu i Lars Bo Lundenberg, koji je danski bubnjar. Pridružio im se i Ismet Lolić, harmonikaš koji je odrastao u Štokholmu, a inače je porijeklom iz BiH.

To je ujedno i postava s kojom će Hanka svirati i na svojoj velikoj švedskoj turneji 2010. godine, ali će tada ova postava biti nadopunjena dodatnim muzičarima iz Sarajeva.

Za vrijeme Hankinog boravka u Štokholmu, ovaj je ansambl dodatno uvježbao "Crne kose", "Zelene oči", "Ali pamtim još", "Ja te pjesmom zovem" i druge velike Hankine hitove koje će s Hankom izvoditi na turneji.

Hankinoj se promociji odazvala i konzulica BiH u Švedskoj Jasminka Ustamujić, te će se turneja u Švedskoj održati i u saradnji s bh. ambasadom koja je za Hanku i njen menadžment tim održala i poseban prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Štokholmu u prisustvu ambasadora Darka Zelenike. Prije samog povratka u Sarajevo, Hanka je nakon petodnevnog boravka u Švedskoj održala i poseban koncert za naše ljude u bosanskohercegovačkom udruženju "Neretva", te je u dirljivoj atmosferi, uz ovacije okupljenih, pjevala za bosanskohercegovačku dijasporu u Štokholmu.