Ne propustite
0

Jindasi i Činčila predvode bogat program Festivala Baščaršijskih noći

L.K.
U okviru Festivala Baščaršijske noći u petak 5. jula na Trgu oslobođenja nastupit će bendovi Činčila i Jindas. Koncert počinje u 21 sat, a festival sa sobom donosi mnoštvo bogatog sadržaja. Ulaz na sve programe je besplatan.

Činčila je autorski psihodelični funk-rock bend osnovan 2012. godine u Sarajevu. Bend pored muzike uključuje elemente likovne umjetnosti, performansa i kostimografije. Svoj debitanski album pod nazivom "Šta znam" su izdali 2016. godine pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Hayat Production.

Pored funk-rocka koji je najviše zastupljen u njihovim pjesmama, na njihovim albumima mogu se također čuti i drugi žanrove koji međusobno čine kombinaciju njihovog jedinstvenog stila i to sve pomoću psihodeličnih rock, rap, punk, grunge i pop zvukova.

Razbijanjem žanrovskih barijera, muzika benda Činčila ostvaruje prepoznatljiv zvuk i glavni je pokretač novog sarajevskog alternativnog vala koji se pojavio početkom ove decenije. Bend na koncertima pored energičnih nastupa ima i zanimljive muzičke performanse, koji prikazuju njihovu međusobnu komunikaciju sa instrumentima te posebnu komunikaciju sa publikom.

Riječ Jindas označava putujućeg svirača/zabavljača, te najbolje definiše smisao i razlog postojanja ovog benda. Misija Jindasa je da se kroz šarolik eksperimentalni zvuk, koji se dosta oslanja da autohtoni melos ovih prostora, šalju poruke slobode i ljubavi. Bend se u svojim tekstovima dotiče običnog čovjeka, njegovog mentaliteta, potreba ali i grešaka, te pokušava preslikati sva emotivna stanja čovjeka na Balkanu.

Isti dan svoj nastup će imati i Haydn gudački omladinski orkestar (Holandija) u 20 sati, u Domu Oružanih snaga BiH. Osim nastupa na Baščaršijskim noćima, ovaj orkestar će u okviru svoje samostalne bh turneje održati koncerte i u: Mostaru 6. jula, Jajcu 7. jula, Gornjem Vakufu-Uskoplju 8. jula, Bugojnu, 8. jula Travniku 9. jula, Banjaluci 10. jula i Živinicama 12. jula.

Ove godine u okviru Festivala predstavlja se i novi program pod nazivom "Urbana kolonija“. Program se realizira u saradnji sa sarajevskom Akademijom likovnih umjetnosti i etabliranim umjetnicima koji će biti podrška mladim studentima.

Postavka kolonije u periodu tri dana od 5. do 7. jula planirana je ispred Narodnog pozorišta, na prostoru Pozorišnog trga Susan Sontag u terminima od 12:00 - 16:00. Učesnici kolonije će biti studenti Akademije sa fokusom na klasične odsjeke koji će na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo stvarati djela u klasičnim tehnikama uz podršku etabliranih umjetnika.

Haydn gudački omladinski orkestar je vrhunski ansambl sa sjevera Holandije. Članovi Orkestra su talentovani mladi muzičari u dobi od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan 1989. godine kako bi se podsticao muzički razvoj talentovanih mladih ljudi po pitanju njihovog sviranja u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom.

To se između ostalog ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima u oblasti kamerne muzike. Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima. Svako ljeto Haydn gudački omladinski orkestar organizuje koncertnu turneju u inostranstvu.

Urbana kolonija - Ove godine u okviru Festivala predstavlja se i novi program pod nazivom "Urbana kolonija“. Program se realizira u saradnji sa sarajevskom Akademijom likovnih umjetnosti i etabliranim umjetnicima koji će biti podrška mladim studentima.

Postavka kolonije u periodu tri dana planirana je ispred Narodnog pozorišta, na prostoru Pozorišnog trga Susan Sontag u terminima od 12 do 16 sati, učesnici kolonije će biti studenti Akademije sa fokusom na klasične odsjeke koji bi na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo stvarali djela u klasičnim tehnikama uz podršku etabliranih umjetnika.