Talentovana muzičarka
9

Jelena Milušić: Muzičko stvaralaštvo mi je mnogo važnije od redovne pojave u medijima

L. K.
Lik Jelene Milušić mnogi pamte po OBN Super Nova Reality Show emisiji u kojoj je učestvovala 2003., a ova muzičarka posljednjih godina radi i ostavlja poseban pečat pod okriljem dua "Barimatango" s mostarskim gitaristom i producentom Atillom Aksojem, te osim toga sarađuje sa genijalnom Merimom Ključo.

Povod našeg razgovora s Jelenom je njen nastup na događaju "Sve je tu za Dvadesetu". Barimatango će u sklopu ovog događaja održati koncert sefardske muzike u Zemaljskom muzeju 28. decembra u 20 sati i tako prirediti publici dirljivu i uzbudljivu interpretaciju sefardske muzike Balkana i jugoistočne Evrope.

Naša sagovornica nam odmah u početku razgovora objašnjava kako sa Atillom sarađuje od 2014. godine, te kako je sefardska muzika od samog početka dio njihovog repertoara. Ovaj žanr muzike dio je našeg kulturnog naslijeđa, objašnjava nam Jelena, ali nije toliko zapažena kao sevdah i druge tradicionalne forme muzike koje poznajemo na ovim prostorima.

"Ipak je dio kulturnog naslijeđa i nosi jednu ljepotu i posebnu priču, dio je naroda koji su na ovom području zadnjih nekoliko vijekova. Pripada jevrejskim narodima, a činjenica da mi nismo pripadnici tog naroda nas nije spriječila da širom javnosti dijelimo tu muziku zadnjih pet godina, da razvijamo naš repertoar, istražujemo dalje...", objašnjava dodavši kako je njihov glavni cilj upoznati one koji nisu čuli ovu muziku sa njenim ljepotama i svime što ona može ponuditi.

Sutrašnji koncert će trajati sat vremena, a okosnica nastupa su i pjesme Flory Jagode, umjetnice koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koja je nedavno dobila svoje mjesto u kući sevdaha. Ova umjetnica danas ima 96 godina i živi u SAD-u, a Jelena i Atilla smatraju da je važno da joj posvete nekoliko minuta nastupa jer je ona jedna od najvećih ambasadorica sefardske muzike u svijetu.

Osim saradnje s Atillom, u Jeleninoj karijeri ističe se i rad sa harmonikašicom i kompozitoricom Merimom Ključo, sa kojom je upravo završila nastupe u New Yorku, Washingtonu, ali i Evropi. Njih dvije su objavile zajednički album koji nosi naziv "Lume", kao i prateći spot za istoimenu pjesmu koji je svjetlo dana ugledao u oktobru ove godine.

"Saradnje sa Merimom i Atillom su jedine dvije saradnje koje imam, to je moj lični izbor jer želim da se sa ljudima sa kojima sarađujem poklapam na više nivoa - muzičkom i ljudskom. Želim naglasiti da ne radimo namjenski, ali se rado odazivamo kad nas neko pozove", objašnjava nam.

Do juna ove godine radila je kao učiteljica pjevanja u "Mostar Rock školi". Za ovo trogodišnje iskustvo ima samo riječi hvale, a prekinula ga je zato što se odlučila preseliti u Sarajevo: "Atilla i dalje radi u školi, on je u Mostaru. Ta rock škola je najbolji primjer kako stvari treba da se rade kad su oslobođene od birokratskih, nacionalnih i ostalih okova koji svakodnevno sputavaju naše društvo. Osim toga spaja ljude kroz njihovu ljubav prema muzici i ujedno i zapošljava bivše studente, one koji su se dokazali i pokazali".

Jelena se nakon OBN-ove reality emisije nije pretjerano pojavljivala u medijima, a ovo objašnjava kazavši kako je za učešće u javnom svijetu bilo mnogo prilika, ali ih nije željela prihvatiti.

"Mislim da sam tada bila najstarija takmičarka, imala sam 25 godina. Nisam ni znala da se program vrši na taj način da je selekcija iz kruga u krug, shvatila sam to drugačije. Bio je to prvi program te vrste, lijepo smo se družili, to je bilo divno iskustvo. Nakon toga sam se upustila u neke nove stvari, nudili su mi mnoga snimanja, vođenja TV emisija... Iz nekog razloga su me voljele žene, domaćice", prisjeća se kroz smijeh.

Nastavlja objašnjavati kako je nakon toga jedno vrijeme nastupala u Sarajevu, bavila se radom na filmu, pa se preselila u Njemačku gdje je ostala pune četiri godine. Sada je sigurna da joj je važnije da radi i stvara s pravom namjerom i da može sigurno stati iza svog rada.

"Nisam osoba koja se gura svugdje i stalno čisto da me ima, iako nemam nešto u tom trenutku da ponudim. Ove dvije saradnje su nastale u posljednje četiri godine, planiramo izdati još album sefardskih pjesama pod beogradskom etiketom... Bit je u tome da radim i da nisam dio te popularne kulture kao prije 15 godina, tako da nisam toliko prisutna u medijima, ali sam zadovoljna situacijom", raspoloženo zaključuje Jelena.