Muzika
1.6k

Jasmin Alić repao brže od Eminema: "Speed" je puno brži od pjesme "Rap God"

Piše: E. M.
Detalj sa snimanja spota "Speed" (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa snimanja spota "Speed" (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenički reper Jasmin Alić Bigga u pjesmi "Speed" za koju je snimao spot sa bh. atletičarom Amelom Tukom, repao je brže nego Eminem u pjesmi "Rap God" koja se koristi kao kriteriji po kojem se računa brzina repanja.

Nakon analize koju je dobio ovaj zenički reper, ustanovljeno je da je Eminem u najbržem dijelu pjesme "Rap God" izgovorio 97 riječi u 15 sekundi, dok je Bigga u svojoj pjesmi "Speed" za isto vrijeme izgovorio 105 riječi.

U razgovoru za Klix.ba zvanično najbrži reper na Balkanu, Alić je kazao da pomenuti kriteriji i analiza ne predstavljaju to da je on najbrži na svijetu.

"Ovo ne znači da sam najbrži na svijetu, niti da sam generalno brži od Eminema. Ovo je samo dokaz da je pjesma 'Speed' brža od pjesme 'Rap God' koja se već zadnjih par godina uvijek uzima kao kriterij po kome se određuje brzina neke pjesme. Eminem je moj muzički uzor od malih nogu, a to u tekstu pjesme 'Speed' isto potvrđujem, gdje kažem da ni slučajno nisam bolji i brži od Eminema u konačnici. Ovo je samo dokaz da i neko iz BiH može da bude spomenut kao najbolji uz najveća imena iz svijeta muzike", izjavio je Alić.

Nakon što je objavio analizu na svome zidu, dobio je podršku od više stotina pratilaca i prijatelja koji su mu čestitali za njegov rad. Na pitanje, da li bi odmjerio brzinu "jedan na jedan" sa Eminom, Alić je odgovorio da o tome sanja.

"Izazvao bih Eminema na battle, samo zato jer je to zadnji korak pri potpisivanju za Shady Records. Ko god želi na Shady Records, mora da odradi battle sa njim, tako da bi mi to bilo najveće zadovoljstvo, jer takvo što sanjam od djetinjstva. Naravno, zna se ko bi tu bio pobjednik", dodaje Alić.

Po urađenoj analizi, Alić u toku jedne sekunde prilikom repanja izgvori sedam riječi, dok Eminem u prosjeku izgovara 6,5. Zbog brzine repanja, veoma je teško pratiti ono što izlazi iz njegovih usta, ali Alić je kazao da to nije problem onima koji slušaju brzi rep.

"Kod brzog repa najveću ulogu igra preciznost pri izgovoru riječi, način na koji 'ležite' na matrici, te broj riječi po sekundi. Ima dosta repera koji za sebe kažu da su brzi, a pri tome dosta slova progutaju, a dikcija nije na svom mjestu. Nekome je ovo teško razumijeti, ali ljudi inače vole brzu muziku. Oni koji ovo slušaju već duže vrijeme nemaju tako velike poteškoće pri razumijevanju ovako brzog teksta", zaključio je Alić u razgovoru za Klix.ba