Muzika
43

Iako govori o ubistvu: "Bohemian Rhapsody" je pjesma koja najbolje liječi rane

Klix.ba
Freddie Mercury (Foto: Arhiv/AFP)
Freddie Mercury (Foto: Arhiv/AFP)
Osobama koje se ne osjećaju najbolje ili su neraspoložene najviše godi slušanje pjesme "Bohemian Rhapsody" legendarne britanske grupe Queen, pokazala je anketa provedena za potrebe radija BBC.

Istraživanje je provela agencija ComRes u okviru obilježavanja sedmice vjere u svijetu među 1.000 ispitanika kojima je dato da od 10 pjesama izaberu jednu koja ih najbolje utješi.

Nakon "Bohemian Rhapsody" na listi slijedi "Dancing Queen" grupe Abba, a Pharrel Williams dijeli treće mjesto sa odgovorom "klasična muzika općenito".

Njegov hit "Happy" posebno je popularan među mlađim ispitanicima, a na listi su se našli i hitovi Boba Marleya, Robbieja Williamsa i Michaela Jacksona.

Više od dvije trećine ispitanika reklo je da vole slušati muziku kad se ne osjećaju dobro, a skoro devet od deset njih priznalo je da im to koristi kad su bolesni ili se suočavaju sa problemima.

"Bohemian Rhapsody" je skoro šest minuta duga pjesma sa albuma "A Night at the Opera". Na prvom mjestu britanske top liste našla se u dva navrata, u novembru 1975. godine, kada je objavljena, a zatim i 1991. godine nakon smrti frontmena benda Freddieja Mercuryja. U pjesmi koja predstavlja svojevrsni eksperiment se pojavljuje nekoliko muzičkih stilova, a ironija je da zapravo govori o čovjeku koji priznaje ubistvo.