Muzika
0

"GUITARISSIMO" iz Žalca u Sarajevu

Sarajevo-X
Javna ustanova «Sarajevo art» organizuje gostovanje u Sarajevu Kamernog ansambla gitara «GUITARISSIMO» iz Žalca (Slovenija), u okviru kojeg će se održati dva koncerta.

Prvi koncert će se održati u Bošnjačkom institutu, u ponedjeljak, 13. decembra, sa početkom u 19 sati, a drugi u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi «Novo Sarajevo», u utorak, 14. decembra, sa početkom u 19 sati.

Ulaz na ove koncerte je slobodan.

GUITARISSIMO je u svom osnovnom sastavu kamerna grupa pet gitaristica, a u proširenom sastavu imaju još violinu i udaraljke. Nastali su iz Gitarskog orkestra muzičke škole "Risto Savin" (Žalec). Djeluju pet godina i iza sebe imaju dosta nastupa po Sloveniji. 2001. su imali čast svirati velikom gitaristi Vlatku Stefanovskom, kao i Vladu Kreslinu. Gostovali su na radijskim i TV stanicama.

U sastavu, u kojem će se predstaviti, imali su prvi koncert u aprilu i u takvom sastavu su jedina grupa u Sloveniji i po strukturi ansambla i po programu koji izvode.

Na današnjem koncertu, ansamblu će se pridružiti i dva učenika - odlična mlada gitarista, koji su se iskazali na slovenskim takmičenjima.

Ansambl svira muziku svih muzičkih razdoblja, od renesanse do moderne muzike, kao i tradicionalne španske, makedonske, bosanske i slovenačke muzike, te muziku Gipsy Kingsa, Stefanovskog, Satrianija, Claptona, Santane, Dream Theatra itd.

Umjetnički vođa ansambla je Marija Alatič.

Članovi ansambla: Vesna Pobežin, Jasna Korent, Tjaša Filipič, Katja Florjančič, Marija Alatič - gitare Sonja Alatič - violina, udaraljke Toni Alatič - udaraljke Luka Agrež - električna gitara, bas gitara Petar Milovanović - gitara Matjaž Stošič - flamenko gitara, vokal Sandra Feketija - vokal, klavir, tamburin

PROGRAM KONCERTA

A.B.Bahnsen: BALLO PICOLLO J.W.Duarte: I. MARCHE / II. SPINNING SONG / III. ALLA TURCA A.Vivaldi: ANDANTE A.Dvořak: SLOVENSKI PLES br.10, e-mol B.Bzorbikowski: IRISH DREAMS F.Tarrega: RECUERDOS DE LA ALHAMBRA J.Cardoso: MILONGA W.A.Mozart: ALLA TURCA

M.Režman: ALI BABA Joplin / Walthers: THE ENTERTAINER V.Stefanovski: GIPSY SONG G.Bregović: AUSENCIA Gipsy Kings: LA FIESTA COMENZZA / BAILA ME Trad. makedonska: JOVANO, JOVANKE F.Grey: ŠPANSKI PLES H.Kaps: RUMBA CATALAN M.Stošič: TANGO Paco de Lucia: MOLIENDO CAFFE S.Avsenik: SLOVENIJA, ODKOD LEPOTE TVOJE Trad. bosanska: KAD JA POĐOH NA BEMBAŠU