Njegovo je djelo
17

Ed Sheeran dobio tužbu za plagijat zbog koje je bio najavio kraj muzičke karijere

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ed Sheeran nije kopirao pjesmu "Let's Get It On" Marvina Gayea kada je skladao "Thinking Out Loud", odluka je američkog suda.

Britanski muzičar zanijekao je da je ukrao elemente pjesme za svoj veliki hit iz 2014., a nasljednici Marvina Gayea i autora pjesme Eda Townsenda tvrdili su da im Sheeran, Warner Music Group i Sony Music Publishing duguju novac zbog kršenja autorskih prava.

Sheeran je navodno na suđenju u New Yorku rekao da će, bude li proglašen krivim, odustati od muzičke karijere.

"Ako se to dogodi, ja sam gotov, prestajem", rekao je kada su ga upitali koliko mu je suđenje na saveznom sudu na Manhattanu važno, prenosi BBC.

Sheeran je navodno ustao i zagrlio svoj tim nakon što su članovi porote presudili da je "samostalno" kreirao svoju pjesmu.

Podsjećamo, muzičar je nas sudu pjevao i svirao dijelove pjesme "Thinking Out Loud" na gitari. Rekao je da je pjesmu napisao kod kuće u Engleskoj sa svojom prijateljicom Amy Wadge, a inspirirali su ga baka i djed te nova romantična veza koju je bio upravo započeo.

Inače, prošle godine Sheeran je na Visokom sudu u Londonu dobio bitku za autorska prava zbog svog najvećeg hita "Shape of You" iz 2017. godine.