Fanovi negoduju
47

EBU se oglasio nakon diskvalifikacije predstavnika Nizozemske, razlog nije Izrael

N. C.
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Evropska radiodifuzna unija (EBU) oglasila se nakon što je nizozemski predstavnik Joost Klein diskvalificiran s Eurosonga.

Mnogi su pomislili da je razlog izbacivanja Joostovo ponašanje prema predstavnici Izraela nakon press-konferencije, kada je pokrivao glavu zastavom da ga ne snime s njom, ali EBU je to demantirao.

Oni su u svom saopćenju naveli da diskvalifikacija Nizozemca nema nikakve veze s nijednim drugim učesnikom.

"Švedska policija je istražila pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces teče svojim tokom, ne bi bilo prikladno da on nastavi takmičenje. Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izvještajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbjeđivanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na takmičenju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja", naveli su.

Mnogi fanovi Eurosonga oglasili su se na društvenim mrežama te negodovali zbog diskvalifikacije Joosta Kleina.

"On je moralni pobjednik", "RIP Eurovision 1956.-2024.", Čak ni Petrine šale ne mogu spasiti ovo takmičenje", "Nema Joosta, nema Eurosonga", "Politika je uništila takmičenje", samo su neki od komentara.