Filmski program
42

Počinju Dani Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

I. S.
Od 29. do 31. maja u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će održani Dani Vijeća Evrope, a publici će donijeti tri filma, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Ovo je godina u kojoj se obilježava i 75. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjica članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope. Projekcije počinju u 19 sati, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

Na programu su filmovi "Dosje Labudović: Nesvrstani", "Ekskurzija" i "Toni Erdmann". Sve filmove koji se prikazuju u sklopu Dana Vijeća Evrope u kinu Meeting Point režirale su žene, a riječ je o višestruko nagrađivanim ostvarenjima. Režiju filmova potpisuju autorice: Mila Turajlić, Una Gunjak i Maren Ade. Filmovi u programu nastali su u koprodukciji Eurimagesa, fonda Vijeća Evrope namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije evropskog filmskog stvaralaštva.

U srijedu, 29. maja u 19 sati na programu je film "Dosje labudović: Nesvrstani" (Mila Turajlić, 2022), dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

U četvrtak, 30. maja u 19 sati na programu je film "Ekskuzija" (Una Gunjak, 2023). Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširuje glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

U petak, 31. maja u 19 sati na programu je film "Toni Erdmann (Maren Ade, 2016). Toni Erdman je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetim, razveden je, nosi srčani monitor, vještačke zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i vjeruje da se u životu treba više igrati. Njegova jedinica Ines rijetko kada uspijeva da provodi vrijeme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je posjeti, glumeći njenog life coacha, što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu.

Program će biti održan u organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu s ciljem promoviranja rada organizacije na području ljudskih prava, demokratije i vladavine prava te kroz film i filmsku umjetnost promoviranja diskusije o temama od šireg značaja kojima se Vijeće Evrope bavi.