Muzika
0

Drugog dana na Jazz Festu tri koncerta

Sarajevo-x.com
U četvrtak 2. novembra 10. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2006 predstavit će tri koncerta na dvije scene.

Nova festivalska scena Solo Stage u Domu Armije predstavit će norveškog trubača Nilsa Pettera Molvaera. Molvaer različite muzičke stilove: jazz, ambientalnu muziku, house, elektronsku muziku i break beatove, kao i elemente hip hopa, rock i pop muzike. Na koncertu koji počinje u 19.00, Molvaer će se predstaviti svojim solo projektom uz pratnju dizajnera zvuka i svjetla koji će uz video projekcije, prvi koncert Solo Stagea učiniti specifičnim u okviru programa ovogodišnjeg festivala i na najbolji način otvoriti spomenutu scenu Jazz Festa.

Istoga dana na glavnoj sceni u BKC-u nastupit će dva vrsna vokala: portugalska zvijezda Cristina Branco, te kamerunski pjevač i basista Richard Bona. Cristina Branco svoju umjetnost temelji na fado muzici, a naročitom izvedbom i stilom predstavlja portugalsku muzičku tradiciju na sasvim osoben način. Uz pratnju muzičara koji sviraju na tradicionalnim instrumentima, Cristina Branco će nastupiti u 20.30.

Sljedeći koncert u BKC-u u 22.30 predstavlja Ricarda Bonu sa grupom koju čine muzičari iz SAD-a, Surinama, Kolumbije i Kube. Ovaj će koncert predstaviti vanrednog instrumentalistu, očaravajućeg vokalistu i jednog od najboljih basista svijeta. Bonino umijeće kombiniranja vlastitih muzičkih afričkih korijena, jazza i uzbudljivih lirskih razmišljanja savršen su recept koji očarava svakog slušaoca.