Kontroverza koja traje
10

Da li u odboru za dodjelu Grammyja vlada rasizam?

Klix.ba
Stevie Wonder
Stevie Wonder
Američka akademija umjetnosti i znanosti dodjeljuje nagradu Grammy za doprinos muzičkoj industriji. Prva dodjela je održana u maju 1959. godine. Još od tog perioda datiraju mišljenja da rasizam vlada odborom koji odlučuje ko su dobitnici.

Samo 10 Afroamerikanaca/ki je u protekle 63 godine osvojilo nagradu za album godine. Prvi od njih je bio Stevie Wonder za album "Innervisions" (1974. godine). Uspio je osvojiti još dva: 1975. godine za "Fulfillingness' First Finale" i 1977. godine za "Songs in the Key of Life".

Ovo je spisak ostalih dobitnika/ca: Michael Jackson, Lionel Richie, Quincy Jones, Natalie Cole, Whitney Houston, Lauryn Hill, hip hop duo Outkast, Ray Charles i Herbie Hancock.

Iako su prethodno nabrojane ličnosti itekako značajne za muzičku industriju, treba priznati da su u izrazito malom broju u odnosu na svoje kolege dobitnike koji imaju "svjetliju" boju kože.

I pjevačice su svjesne ovog problema

Billie EiIlish se na ovogodišnjoj dodjeli, nakon što je osvojila Emmy za pjesmu godine (za "Everything I Wanted"), obratila Megan Thee Stallion:

"Ova situacija je zaista sramotna za mene. Megan, htjela sam napisati govor o tome kako ti zaslužuješ ovu nagradu", kazala je.

Ovo nije prvi put da pjevačice izgovore ovakve rečenice. Adele je prije četiri godine osvojila Grammy za album godine ("25"). Rekla je da je dobitnica trebala biti Beyoncé sa albumom "Lemonade".

Gitarist Carlos Santana je 2011. godine izjavio nešto slično za magazin The Providence.

"Mislim da su rasisti. Postoji veliki broj kategorija posvećenih western i country muzici. Rijetko vidite Afroamerikance i Latinoamerikance. Ne možete eliminisati gospel, latin jazz i slično jer ovi žanrovi istinski predstavljaju ono što Sjedinjene Američke Države jesu: socijalni eksperiment", rekao je on.

Ko je krivac?

U odboru koji odlučuje ko će dobiti Grammy se nalazi oko 10.000 članova. Nigdje ne postoji spisak njihovih imena. Samo je poznato da su na određene načine povezani za muzičkom industrijom. Stepen njihovog konkretnog znanja o muzici je nepoznat. Također imaju ovlaštenja da mijenjaju način glasanja (koji je svakako tajan) bez ikakvih dodatnih odgovornosti.

[TWITTER]1331394452447870977[/TWITTER]

Zbog svega ovoga je The Weeknd ove godine bojkotovao Grammy. Iako je bio ubjedljivo najpoznatiji izvođač u proteklom periodu, nije dobio niti jednu nominaciju.