Muzika
4

Brano Jakubović: Zašto sam političke stranke nabio na k****?

Piše: J. Hadžiahmetović
Brano Jakubović, frontmen grupe Dubioza kolektiv, u razgovoru za portal Klix.ba pojašnjava zašto je tokom gostovanja kod Senada Hadžifejzovića na FaceTV, "nabio na ku*** i SDP i SDA i SBB i HDZ i SNSD i SDS...
Brano Jakubović
Brano Jakubović
Na početku razgovora, Jakubović kaže da, kao i većina građana ove zemlje, osjeća pritisak koji na nas vrše političke stranke, "masirajući" nas kroz medije, pokušavajući nam predstaviti kako upravo oni vode brigu i biju neke političke bitke za nas i zaštitu upravo naših "nacionalnih interesa".

"Ja sam, u afektu, rekao šta mislim i osjećam, jer sam dosadio sam sebi u pokušajima da o toj političkoj septičkoj jami kažem nešto pametno i politički korektno. Mislim da o političkim partijama, koje nas maltretiraju posljednjih dvadesetak godina, nemam da kažem ništa pristojnije od te izjave na Face TV. Na kraju krajeva, od sporne izjave je puno nepristojniji grupni seks koji ovih dana, združenim snagama, Sarajlijama priređuju Vlada kantona i štrajkači iz GRAS-a", kaže Jakubović za portal Klix.ba.

Nakon navedene izjave, prijatelji i poznanici frontmena grupe Dubioza kolektiv počeli su zvati, slati poruke, e-mailove...

"Odobravali su moje riječi. Ja bih volio da ko god misli isto ili slično kao i ja to otvoreno i javno kaže. Ne želim vjerovati da se ljudi poslije svega što smo prošli boje reći ono što misle", dodaje Jakubović.

Naredne sedmice, Dubioza kolektiv će objaviti novi album simboličnog naziva "Apsurdistan".

"Mi se zaista trudimo da nemamo očekivanja. Došli smo do tačke u kojoj nama album dobro zvuči i na kojem smo rekli sve što mislimo. Kada god radimo neki album, on se nekako sam završi. Tačno dođe trenutak u kojem nam je jasno da je stvar gotova. Nakon toga mi nemamo očekivanja. Ako se ljudima svidi, bit će nam veoma drago. Nama je bitno da smo rekli šta smo imali da kažemo", poručuje naš sagovornik.

Album će biti predstavljen u ponedjeljak putem live streama koncerta. Na naš upit zašto su se odlučili na ovakav način predstavljanja, Jakubović kaže da za svaki album pokušavaju pronaći nove načine korištenja novih tehnologija.

"To nam dugoročno omogućava potpunu nezavisnost od bilo kojih klasičnih medija. U ponedjeljak, 15. aprila, u 20:30 sati, kada završe dnevnici, možete sjesti ispred svog računara, posjetiti www.dubioza.org i gledati i slušati svih deset novih pjesama uživo. Poslije live streama otvorit će se linkovi za besplatan download albuma "Apsurdistan". Ako vam se svidi ono što ste čuli na live streamu, bujrum - skidajte. Još jedan od razloga za ovakvo predstavljanje albuma je i da izbjegnemo onu klasičnu promociju u nekoj kafani, gdje moraš staviti ovale pite i sudžukica za goste i novinare", pojašnjava Jakubović.

Nedavno su pjesmom "Kažu" najavili svoj novi album. O tome kako je pjesma nastala, Jakubović kaže da je izjava voditelja TV Alfa Zvonka Marića, u kojoj je imao gaf rekavši "mozaka", bila direktna inspiracija za čitavu pjesmu.

"Ta njegova nehotična provala zaista na najbolji mogući način opisuje ono što smo mi htjeli reći. Nadam se da se gospodin Marić nije naljutio što smo iskoristili njegovu izjavu u pjesmi i bilo bi nam drago da nam se negdje pridruži na bini kada budemo izvodili pjesmu "Kažu"', kaže Jakubović.

U jednom od komentara na pjesmu stoji i "Koliki kreten moraš biti da dospiješ u spot Dubioze". Frontmen grupe Dubioza kolektiv kaže da se u spotu pojavljuju i pozitivne ličnosti, među njima i bh. reprezentativac Edin Džeko u duelu sa Ronaldom.

"Kretenluk pojedinaca nije jedini način da se kvalificiraš za neku od uloga. Pojavila su se i pitanja o tome zašto pojedini politički lideri u spotu imaju veću ulogu od drugih. Odgovor je krajnje jednostavan: trebala bi nam serija gabarita jednog South Parka da bi se u detalje prikazale sve karikature koje danas defiluju kroz bosanskohercegovački politički cirkus", kaže Brano Jakubović, frontmen grupe Dubioza kolektiv, za portal Klix.ba.