Muzika
0

"Bosonoga diva" prvi put u BiH

Sarajevo-x.com
Za Dan grada Sarajeva, 6. aprila 2008. godine, u Sarajevu će gostovati Cesaria Evora, bosonoga kraljica morne - bluesa sa Capo Verdea, otočja koje se nalazi tik uz zapadnu obalu Afrike.

Prvi album, "La diva aux pieds nus" (Bosonoga diva), objavljuje tek 1988. godine, u 47 godini života. Ipak, uspjeh postiže sa četvrtim albumom "Miss Parfumado", objavljenim 1992. godine, nominiranim i za muzičku nagradu "Grammy".

Do sada je Cesaria objavila 10 studijskih albuma, četiri kompilacije i dva DVD-a. Njen posljednji album "Rogamar" (Molitva moru), objavljen 2006. godine, sniman je u njenom studiju, koji se nalazi u Cesarijinom rodnom gradu Mindelu.

Interesantno je da je ova diva sarađivala i sa Goranom Bregovićem, za koga je otpjevala pjesmu "Ausencia", koja se nalazi na soundtracku filma "Underground" Emira Kusturice. Kasnije je istu melodiju Bregović ustupio i Zdravku Čoliću za pjesmu "Tabakera".

Kraljica morne nastupala je u Hrvatskoj i Srbiji, a koncert Sarajevu, kojeg organizira firma za odnose s javnošću i oglašavanje "Linden", bit će njen prvi nastup u BiH.

Koncert će biti humanitarnog karaktera, a cjelokupni profit bit će doniran nekoj od javnih kuhinja na području Kantona Sarajevo. Cesaria Evora je, naime, ambasador Svjetskog programa za borbu protiv gladi (WFP) pa je insistirala da se profit koncerta donira baš u svrhu obezbjeđivanja obroka onima koji žive ispod granice siromaštva. Takvih je, prema procjenama UN-a, 13 posto stanovništva BiH.

Kampanja za koncert Cesarie Evore bit će iskorištena za skretanje pažnje na činjenicu da u BiH ima ljudi koji su gladni. Ova akcija u skladu je sa politikom firme "Linden", koja je nedavno ušla u finale Takmičenja za društveno odgovorno preduzeće "Dobro 08" i koja u 2008. godini slavi petu godišnjicu postojanja i uspješnog rada.