Muzika
0

"Billie Jean" najbolja dance pjesma svih vremena

Sarajevo-x.com
"Billie Jean", pjesma jednog od najpoznatijih američkih pjevača Michaela Jacksona koja je 1984. godine osvojila dva Grammyja, proglašena je najboljom dance pjesmom svih vremena od strane slušatelja BBC-jevog Radija 2.

Kultna pjesma koju je napisao sam Jackson, a producirao zajedno s bliskim prijateljem Quincyjem Jonesom, osvojila je 1983. godine prvo mjesto na svim britanskim muzičkim listama. Riječ je o pjesmi sa albuma "Thriller", koja se našla i na vrhu liste Billboard Hot 100. Michael Jackson je u to vrijeme žarko želio snimiti pjesmu koja će imati najbolji mogući zvučni identitet, a koja će počinjati s bubnjevima, što se na kraju pokazalo kao čarobna formula za muzički hit.

Posebna komisija, u kojoj su okupljeni muzički stručnjaci poput DJ-eva Trevora Nelsona i Dannyja Ramplinga, morala je sastaviti listu 20 najboljih pjesama za koje su slušatelji glasali online.

Tako se "I Feel Love" Donne Summer, pjesma koja je 1977. godine dospjela na vrh liste najboljih singlova u Velikoj Britaniji, našla se na drugom mjestu zanimljive muzičke ankete.

Soul legenda James Brown i njegova pjesma "Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine" su, prema broju glasova slušatelja BBC-jevog Radija 2, dospjeli na treće mjesto liste najboljih dance pjesama u muzičkoj historiji.

Lista najboljih dance pjesama svih vremena:

1. "Billie Jean" - Michael Jackson (1983) 2. "I Feel Love" - Donna Summer (1977) 3. "Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine" - James Brown (1970) 4. "Strings Of Life"- Rhythim Is Rhythim (1987) 5. "Where Love Lives" - Alison Limerick (1994) 6. "Keep On Movin'" - Soul II Soul (1989) 7. "Can You Feel It" - Fingers Inc. (1988) 8. "Big Fun" -Inner City (1988) 9. "Theme From S'Express"- S'Express (1988)

  1. "Key To My Happiness" - The Charades (1966)