Dirigirao Barenboim
2

Bečka filharmonija i ovog 1. januara oduševila tradicionalnim koncertom

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara, koji se tradicionalno održava svakog 1. januara, zbog pandemije koronavirusa i vladinih epidemioloških mjera u Austriji, odsviran pred znatno manjim brojem publike.

Broj gledatelja, isključivo vakcinisanih ili onih koji su preboljeli koronavirus, koji su morali predočiti i negativni PCR test i nositi FFP2 masku cijelo vrijeme trajanje koncerta, ove je godine u zadnji trenutak bio ograničen na hiljadu ljudi. Tako je još 700 njih, koji su imali karte morali ostati kod kuće i njima će biti rezervirano mjesto za novogodišnji koncert 2023.

Ipak, unatoč znatno manjeg broja publike, prvi dan nove godine obilježila je glamurozna muzička parada valcera, galopa, koračnica, polki iz majstorkse radionice obitelji Strauss, te njihovih savremenika u maestralnoj izvedbi Bečkih filharmoničara, kojima je po treći put, nakon 2009. i 2014. godine virtuozno dirigirao 80-godišnji argentinsko-izraelski dirigent i pijanist, maestro Daniel Barenboim.

Ovogodišnji koncert obilježilo je čak šest premijernih izvedbi po Barenboimovom izboru. Uporedo s koncertom, koji je počeo "Fenix maršom" op. 105 Josefa Straussa i odisao optimizmom i veseljem, toliko potrebnim svima nama u ovo korona vrijeme, TV- kamere su prikazale i baletne tačke bravuroznih austrijskih baletnih prvaka Baletnog ansambla bečke Državne opere, koji su plesali u poznatom bečkom dvorcu Schönbrunn i njegovim vrtovima, piše ORF.

Baletni program prvi je put osmislio direktor Baletnog ansambla bečke Državne opere Martin Schläpfer, a za kostime je bio zadužen poznati austrijski modni dizajner Arthur Arbesser.