Jednostavno - legenda
85

Aki Rahimovski dobit će Porin za životno djelo: Posthumno, prekasno i u tuzi

I. B.
Aki Rahimovski napustio nas je 22. januara u 67. godini života (Foto: Twitter)
Aki Rahimovski napustio nas je 22. januara u 67. godini života (Foto: Twitter)
Prva od ovogodišnjih nagrada Porin, ona za životno djelo, biti će dodijeljna posthumno - legendarnom frontmenu grupe Parni Valjak Akiju Rahimovskom.

Pjevač koji nas je napustio na današnji dan prije mjesec dana, ovo je prestižno priznanje, nažalost, dobio prekasno, ali njegov lik i djelo za isto i dalje nisu ostali uskraćeni.

"Spletom nesretnih okolnosti, prvi ovogodišnji Porin za životno djelo dodjeljuje se postuhumno, prekasno i još uvijek pod dojmom i u tuzi – Akiju Rahimovskom", stoji na zvaničnoj stranici Porina.

Kako su objasnili iz hrvatskog muzičkog saveza Unison, postoji zlatno pravilo kod uručivanja Porina "post mortem", a poznato je da ga može dobiti isključivo onaj ko ga je svojom velikom karijerom zaista zaslužio te onaj ko ga dotad nije dobio jer je bio previše uspješan, aktivan ili mlad.

Kako je ovo priznanje pripalo Akiju, objasnili su u svom saopštenju.

"Još nije bio njegov red da se popne na pozornicu Porina i da mu se osobno uruči odavno zaslužena života nagrada".

Aki je bio neko ko je krenuo od nule, a zatim se upisao u historiju hrvatske rock scene. Rođen je 1955. u Nišu, a vrlo brzo zatim se preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio profesor muzičkog, Aki je već kao 7-godišnjak krenuo u muzičku školu pohađajući klavir i pjevanje.

Bio je član nekoliko muzičkih sastava, no za njegov životni uspjeh zaslužan je trenutak kada je zajedno sa Huseinom Hasanefendićem Husom, kojeg je upoznao 1975. godine, i Juricom Pađenom osnovao Parni valjak.

Grupa važi za jedan od najvećih sastava na prostorima bivše Jugoslavije, a do danas su objavili preko 15 albuma te održali na hiljade koncerata širom svijeta.

Akijev specifični glas i pjesme koje su i danas omiljene među generacijama, zauvijek će ostati jedan od najvećih motiva dok se smijemo, plačemo, volimo, rastajemo...

Da je Parni valjak za Akija bio više od benda potvrdio je i neutješni Hus nakon njegove smrti, koji je više puta isticao kako pjevač nije znao stati te da je često vrlo malo mislio o svom zdravlju.

Danas, bend planira nastaviti sa muzikom, ali Akija niko neće moći, niti treba, zamijeniti.

"Mi kao bend ćemo opstati kao formacija, ali sigurno nećemo mijenjati Akija. Možda ćemo u nekom trenutku svirati koncerte s nekim pjevačem koji će biti gost pjevač ili tako nešto. Aki je nezamjenjiv", govorio je Hus za domaće medije.

Podsjećamo, 29. po redu ceremonija dodjele nagrada Porin ove će se godine održati u Osijeku, a sa najviše nominacija našao se Damir Urban s četvorkom, zatim Gibonni, Matija Cvek, 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak.

Kompletnu listu nominovanih, možete pogledati ovdje.