magazin
0

Michael Moore podržava Barracka Obamu

Sarajevo-x.com
Poznati američki filmski režiser Michael Moore želi da demokratski predsjednički kandidat Barrack Obama dobije glasove na predizbornoj utrci u Pennsylvaniji.

Na svojoj web stranici Michael Moore je pohvalio senatora Illinoisa, a pokudio Hillary Rodham Clinton, demokratsku stranku i Bushovu administraciju.

Lamentirajući nad nedostatkom validnih predizbora u državi njegovog porijekla, Michiganu, Moore piše o tome da Obamino iskustvo i rezultati glasanja nisu toliko važni kao njegovo poštenje i sposobnost da inspiriše druge.

“Mi danas nismo samo svjedoci jednog kandidata, nego smo svjedoci jednog bitnog masivnog pokreta za promjene”, piše dalje Moore i naglašava da je njegova podrška više usmjerena prema Obaminom pokretu nego prema njemu kao ličnosti.

Pedestčetverogodišnji Oscarom nagrađeni režiser nije imao rieči hvale za Clintonovu. “Tokom prošla dva mjeseca, postupci i riječi Hillary Clinton su od razočaravajućih postale očigledno gnusne”, navodi Michael Moore, misleći pri tom na njene pokušaje da okalja Obamin ugled.

Mooreov gnjev je velikim dijelom usmjeren na Bushovu administraciju i na trajnu, nepovratnu štetu, koju je nanio Amerikancima. Razočaranje je režiser izrazio i povodom nemoći demokratske stranke da okonča rat uprkos jasnim protestima građana. Nezadovoljstvo je tako bilo usmjereno i prema takmičenju demokrata za vodeće mjesto korporativne elite, objavio je američki portal Yahoo!.