U režiji Zane Marjanović
94

"Ženska posla" u Sarajevu: Djevojke na humorističan način predstavljaju životne priče

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevska publika večeras će moći uživati u dokumentarnom stand up showu "Ženska posla" u režiji poznate glumice Zane Marjanović. Riječ o priči četiri mlade djevojke iz različitih gradova koje kroz komediju govore o svojim svakodnevnim problemima.

Na sceni se smjenjuju Mija, Milica, Ružica i Sara koje su iz Sarajeva, Bihaća, Kotor Varoši i Tomislavgrada. Scenarija skečeva su pisale ove glumice, ali su u samom pisanju projekta učestvovale i druge djevojke i žene iz mjesta iz kojih dolaze.

"Projekat je uglavnom fokusiran na mlade djevojke i probleme s kojima se susreću svakodnevno, ali smo uzeli u obzir i žene raznih starosnih dobi i razgovarale smo s njima i posjećivale udruženja u tim lokalnim zajednicama. U svakom od tih mjesta smo imale premijeru i sale su bile prepune", kazala nam je Marjanović.

Stanovnici ovih mjesta kazali su kako sale nikada nisu bile tako puno kada je u pitanju neki kulturni događaj. U Bihaću i Tomislavgradu unosili su i dodatne stolice, a ukupno je u ova tri grada njihovu komediju gledalo oko 800 ljudi. Zanimljivo je da su u projektu učestvovali i muškarci koji su im pomagali u realizaciji stand up showa, ali i u zastupanju ideje o ravnopravnosti spolova.

"Ovo je prilika da se čuje autentično iskustvo mladih djevojaka jer njihov glas nikada ne čujemo. S druge strane zanimalo nas koje su to sličnosti ili različitosti koje postoje u svakoj od ovih opština i zaključak je da su njihovi problemi isti i da ravnopravnost spolova nije na zavidnom nivou niti u jednom od mjesta", kazala e Marjanović.

Izabrale su humor kao sredstvo jer je on, ističe, identitet BiH, nešto što nam je svima zajedničko i po njemu su se Mija, Milica, Ružica i Sara prepoznale i ujedinile.

"Žele da odu u klub i da se ne boje da će im neko prići, zagrliti ih ili dotaći na bilo koji način na koji one nisu pristale. Žele da doniraju novac za neki fudbalski klubi da to ne bude neobično i da ih ne zovu sponzorušama kao riječ od sponzor već da postoji neko adekvatno ime. Igrale smo se s našim jezicima, s ravnopravnošću spolova i najviše sa nerazumijevanjem muškaraca i žena", objašnjava Marjanović.

Stand up show "Ženska posla" možete pogledati u sarajevskom Cafe Clubu Gogo s početkom u 21 sat.