Kultura
0

Završena još jedna Sarajevska zima

FENA
Večeras je uz kišu, ples i vatromet svečano zatvoren XXIII internacionalni festival "Sarajevska zima". I pored neproljetnog vremena prvog dana proljeća slučajne i namjerne prolaznike privlačila je muzika i improvizirana bina kod Velikog parka na kojoj su nastupale plesne grupe iz osnovnih i srednjih škola.

Tako je program zatvaranja simbolično nazvan "Korzo u nekom drugom gradu", kao asocijacija i podsjećanje na nekadašnje sarajevsko korzo, okupio plesne grupe, ulični teatar Mashvatri, priređen je i veliki art vatromet pored fontane u parku.

A tu su također i art bus koji su inicirali studenti, kao i art tramvaj u kojem je postavljeno po 29 starih i novih fotografija Sarajeva.

A u toku večeri u kojoj se dešava zatvaranje "Sarajevske zime" ljubitelje kulturnih dešavanja očekuje i Regionalno pjesničko veče, koja je upriličeno u povodu Međunarodnog dana poezije i dočeka proljeća. Učestvuju pjesnici iz Sarajeva, Zagreba, Podgorice, Novog Sada, Zenice, Banje Luke, Mostara i Ljubljane.

Slijedit će nastup Beogradske filharmonije, koja će u Sarajevu nastupiti nakon 29 godina. Na programu će biti djela D. Šostakoviča, H. Rodriga te P.I. Čajkovskog, a dirigirat će Dorian Wilson.

Nakon zvaničnog zatvaranja, slijedit će i koncert internacionalnog banda Sinana Alimanovića u Domu policije u 22.30 sati, te otvaranje izložbe karikatura Đoke Ninkovića o temi "Neki drugi grad" u kafani "Parkuša" u 23.45 sati.

Direktor festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić će tačno u ponoć u Velikom parku simbolično posaditi drvo kod fontane te objaviti temu 24. i 25. festivala "Sarajevska zima".