Sarajevo
0

Završen 2. dječiji festival "Hajde svijete budi dijete"

FENA
Premijerom predstave "Magareće godine", nastale prema istoimenom romanu poznatog dječijeg pisca Branka Ćopića i u izvedbi glumačke družine Dječije scene Centra za kulturu "Sarajevo", jučer je završen drugi Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete".

U okviru Festivala, koji je na sceni u Jelićevoj pod generalnim pokroviteljstvom Općine Centar organizirala Javna ustanova Centar za kulturu "Sarajevo", od 1. do 8. oktobra igrane su teatarske predstave za djecu koje je pogledalo više od 1.000 osnovaca s područja središnje gradske općine i cijelog Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar.

Pored "Magarećih godina", pred mališanima iz sarajevskih osnovnih škola igrane su predstave glumačkih družina iz cijele BiH - "Čarobnjak iz Oza" (u izvođenju Dječijeg pozorišta "Pinokio" iz Tuzle), "Srećko" (Lutkarsko pozorište "Cvrčak" iz Ugljevika), "Pile Jole" (Dječije pozorište "Roda" iz Banje Luke), "Na Olimpu ništa novo" ("Eko Art" iz Bugojna), "Doktor Dolittle" (Amatersko pozorište "Neretva" iz Konjica), "Crvenkapica i zbunjeni vuk" (Bosansko pozorište iz Tešnja) i"'Kraljevski festival" (Dječiji teatar "Bambino" iz Sarajeva).