U Skenderiji
33

Zatvoren 34. Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu, zabilježen rekordan broj posjetitelja

N. C.
Dodjelom nagrada i priznanja u "Bosanskoj kući" danas je zvanično završen XXXIV Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2023. Sajam se odvijao pod motom "Autorska prava i slobode".

Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu te se preko 120 izdavača na 110 štandova predstavilo na ukupno 4.500 metara kvadratnih u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra skenderija.

Također, realizovano je više od 60 promocija u Bosanskoj kući. Sajam njiga ove godine bilježi rekordan broj posjetitelja.

U skladu sa ovogodišnjim motom sajma, u četvrtak, 13. aprila, 2023. godine, u Svečanom salonu Centra Skenderija Sarajevo, u terminu od 11.00 do 15.00 sati, uspješno je realizovan okrugli stol na temu "Autorska prava i slobode - Tradicionalna pitanja i tehnološki izazovi", a u kojem su učestvovali domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti autorskih prava.

O značaju autorskih prava, na sajmu su govorili predstavnici međunarodnih organizacija, kao što su: Dunja Mijatović - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, Siniša Šešum - Šef kancelarije UNESCO-a u Bosni i Hercegovini, kao i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Španije, Egipta, Grčke, Crne Gore, Irana, Turske i Njemačke.

Moderatorica programa okruglog stola, dr. iur. Iza Razija Mešević istakla je specifičnost izbora učesnika, koji iz različitih perspektiva, a opet iz pozicije visokog nivoa kompetencije, doprinose razumijevanju značaja problematiziranja ove značajne teme:

"Posebnost ovog okruglog stola se ogledala u tome, što je okupio učesnike različitih profesionalnih profila - od autora, Marija Fekete-Sullivan (BiH) i Natália Romaní (Španija), bibliotekara mr. sc. Dragane Bogdanović (NUB BiH), stručnjaka u oblasti modernih tehnologija, posebno AI, dr. Amila Akagić (ETF UNSA) i informacijskih nauka - mr. Feđa Kulenović (FF UNSA), te predstavnika međunarodnih organizacija i diplomatske zajednice u BiH", izjavila je Mešević

Moderatorica i kreatorica programa okruglog stola, također je naglasila da je upravo raznolikost učesnika dala priliku da se o temi autorskih prava diskutuje iz različitih uglova, u okviru tri panela.

Direktor KJP Centra Skenderija Damir Petrinić zahvalio se svim učesnicima, specijalnim gostima i posjetiocima koji su svi zajedno pomogli da ovogodišnji Sajam bude izuzetno uspješan.

"Ovo nije samo događaj koji okuplja ljude koji vole knjige ovo je prilika da se okupimo kao zajednica i da podijelimo ideje, razmišljanja priče koje su nam važne. Nadam ste i vi osjetili koliko je ovaj sajam knjiga bio važan i značajan, nadam se da ste stvorili nove veze, prijateljstva i da ste se inspirisali novim idejama i konceptima koji će vam promijeniti život", kazao je Petrinić.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić zahvalio se svim autorima, izdvačima, posjetiocima i medijima na onome što su gradili i čuvali tradiciju ovog sajma.

"Sajam knjiga i učila bio je toliko važan ljudima da su pri odlasku sa sajma zadržavali se na trgu da se na neki način saberu utiske koji ste vi kao izdavači i autori ponudili ovoj kući knjige. To je možda najljepši znak da je knjiga pripala vakog pojedincu koji je ovdje kročio", naveo je Spahić.

Članovi Stručnog žirija predsjednik Asmir Kujović, članovi Tamara Sarajlić Slavnić i Adelaida Grabovica razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 18 oblasti. Obratili su se svim prisutnim i dodijelili nagrade i priznanja dobitnicima.