Trajat će šest dana
95

Sajam knjige u Sarajevu otvara se 6. oktobra pod motom "Ključ mudrosti i zdravlja"

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Ibrahim Spahić (Foto: T. S./Klix.ba)
32. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila bit će održan u periodu od 6. do 11. oktobra, a radno vrijeme za posjetioce je od 10 do 19 sati. Zvanično otvorenje bit će upriličeno u srijedu, 6. oktobra u 18 sati.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 100 izdavača iz BiH i regiona, koji će na ovaj način dobiti priliku da prikažu svoj opus, autori da promovišu djela, a strani kulturni centri predstave svoje kulturno i umjetničko naslijeđe direktno posjetiocima, čitaocima, učenicima, studentima i široj javnosti.

Također, ovo je jedinstvena prilika da posjetioci pronađu veliki broj djela, od klasika svjetske književnosti, antologijskih izdanja, stručne literature iz različitih oblasti poput medicine, tehnike, poljoprivrede..., savremene literature, univerzitetskih i enciklopedijskih izdanja, preko omladinske i dječije literature i bestsellera pa sve do vjerske literature, knjiga iz antikvarnice do udžbenika za osnovne i srednje škole.

Ovogodišnji sajam, zbog pandemijskih uslova u kojim je organizovan, održava se pod motom "Ključ mudrosti i zdravlja". Moto je prikazan i grafički na plakatima Sajma kao Ključ mudrosti čiji se gornji dio sastoji od osam dijela, a svaki predstavlja jednog velikana: Aristotela, Dantea Alighierija, Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Ivu Andrića, Mešu Selimovića i Maka Dizdara. Osmi dio zauzima Avicena (Ibn Sina), jedan od najpoznatijih ljekara, filozofa i književnika čija su djela iz oblasti medicine i zdravlja dala nemjerljiv doprinos čovječanstvu.

Sadržaje 32. Internacionalnog sajma medijima su na press konferenciji predstavili direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo i predsjednik Organizacionog odbora/Savjeta sajma Ibrahim Spahić.

Promocije i susreti s autorima održavat će se na centralnom prezentacionom prostoru "Bosanska kuća", koji će kao i prethodnih godina, biti u fokusu interesovanja izlagača, posjetilaca i medija, ali i mjesto gdje će se posljednjeg dana sajma, 11. oktobra u 12 sati dijeliti sajamske nagrade.

Stručni žiri koji čine predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Kneževeić i Sarina Bakić odlučivat će o sajamskim nagradama koje će ove godine biti dodijeljene u 15 kategorija: za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku: društvene i prirodne nauke, za savremena učila i tehničko-tehnološke inovacije, za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu, za izdanja novih medija, za časopise iz književnosti, filozofije i drugih humanističkih društvenih nauka, za očuvanje i valorizaciju književne baštine te za sistemsko objavljivanje svjetske književnosti.

Novost je što će ove godine biti dodijeljene i posebne nagrade za 5 najinventivnijih zaštitnih maski posjetilaca sajma.

Počasni gost Sarajevskog sajma je Crna Gora koju predstavlja Međunarodni sajam knjige iz Podgorice sa reprezentativnim izdanjima crnogorskih državnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija te djelima savremenia iz Crne Gore i regiona.

U okviru Sajma bit će obilježeno i nekoliko jubileja, 100 godina međunarodnog PEN-a, 60 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i 30 godina Međunarodnog centra za mir.

Na ovogodišnjem Sajmu učestvovat će i kompanija IMTEC koja će organizirati takmičenja iz poznavanja robotike i programiranja. Tema takmičenja je programiranje m:bot Makeblock robotića po zadatku, a učestvovati mogu osnovci, kao informatički timovi osnovnih škola, nevladinih organizacija ili udruženja građana.

Učesnici će biti okupljeni u tim do tri osobe i takmičenju pristupaj uputem platforme Teams, uz mogućnost prisustva mentora. Najboljima će biti dodijeljene i vrijedne nagrade.