Kultura
0

Zanimljiv program Historijskog muzeja u ovoj godini

FENA
Niz zanimljivih izložbi uz nastavak rada na nekoliko značajnih projekata dio su programskog repertoara Historijskog muzeja BiH za ovu godinu, kazala je za Fenu direktorica Muzeja Muhiba Kaljanac.

Prvi od predviđenih događaja u novoj sezoni bit će promocija monografije "Slovenci u BiH", koja će u Historijskom muzeju biti upriličena 12. februara u okviru programa Festivala "Sarajevska zima". Kaljanac Monografiju ocjenjuje odličnom publikacijom i veoma značajnim projektom na čijoj su realizaciji bili angažirani i kustosi ovog muzeja.

Već u aprilu slijedit će otvaranje izložbe "Saobraćaj u BiH za vrijeme austrougarske uprave", a nakon toga i izložba "Školstvo u BiH za vrijeme austrougarske uprave". Postavka obje izložbe bila je planirana u prošloj godini, ali je zbog nedostatka finansijskih sredstava njihovo otvaranje pomjereno za ovu godinu.

Pored spomenutih, tokom godine predviđeno je postavljanje i još tri izložbe – "Stari mostovi", "Iz ostavštine dr. Marian Wenzel" te "Rizah Štetić – iz naše riznice" koja će biti otvorena povodom obilježavanja 100. godišnjice Štetićevog rođenja.

Kaljanac navodi da su muzejski stručnjaci pristupili i uređivanju nekoliko zbirki, posebno zbirke trodimenzionalnih predmeta. Riječ je o značajnoj i velikoj zbirci posebno obogaćenoj nakon posljednjeg rata tokom kojeg je bila izmještena iz muzejskih prostorija. Sada se radi na njenom vraćanju u Muzej te hronološkom uređivanju. Obuhvata brojne predmete naše historije, od oružja do etnografskih i drugih predmeta.

Muzej je još prošle godine počeo i rad na elektronskoj obradi svoje bogate arhivske građe koja obuhvata period od austrougarske vladavine i prije, kao i različite dokumente iz Prvog i Drugog svjetskog rata te posljednjeg rata u BiH. Projekt će biti nastavljen i ove godine.

Kako ističe Kaljanac, ova će godina Historijskom muzeju BiH donijeti i reviziju te utvrđivanje stanja najvažnijih zbirki, što se posebno odnosi na biblioteku ovog muzeja. S više od 30.000 bibliotečkih jedinica ona je bila jedna od najkorištenijih u prvim poslijeratnim godinama u našoj zemlji.

Bit će također nastavljena i veoma uspješna saradnja s nizom naučnih i kulturnih institucija, radnika i istraživača u inostranstvu. Direktorica Muzeja posebno naglašava odličnu saradnju s Muzejom RS-a.

Proteklu godinu Muhiba Kaljanac je ocijenila uspješnom, uprkos nedostatku finansijskih sredstava te teškoj situaciji u kojoj djelatnici Muzeja rade. Ipak su realizirani brojni projekti, od kojih se mogu izdvojiti izložbe "Sjećanje na holokaust" realizirana u saradnji s Arhivom Grada Sarajeva, "Državnost BiH" u saradnji s NUB-om BiH, "Španski građanski rat", "Motiv ljiljana u srednjovjekovnoj Bosni", "Ismet Mujezinović – iz naše riznice" povodom 100. godišnjice njegovog rođenja te arhivsko-muzejska zbirka Čede Kapora koja je gostovala u Muzeju Trebinja.

Historijski muzej BiH u prošloj je godini zabilježio 6.000 posjetilaca.