Summiranje rezultata
0

Vrlo uspješna godina za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović ocijenio je da je 2017. godina za ovu instituciju kulture od državnog značaja, ali bez osnivača, bila vrlo uspješna jer su "preživjeli bez finansijskih gubitaka".

Govoreći o izložbenoj djelatnosti, koja je ujedno i najdinamičnija, Krsmanović je kazao da je posebno ponosan na izložbu djela Graysona Perrya "Taština malih razlika" realiziranom u saradnji sa British Councilom te izložbe radova vrhunskih umjetnika kao što su Milomira Kavačevića Strašnog, Sadke Hadžihasanovića, Đoke Mazalića, Franje Likara i Avde Žige.

Naglasio je da su u protekloj godini imali solidan broj gostovanja, a izdvojio je Trebinje, Široki Brijeg, Bihać, Bugojno i Jajce te istakao da su već sada osigurali uslove da "prežive i iduću godinu, budući da je izborna".

Također je pohvalio rad saradnika u Galeriji te zaključio da urade mnogo više od očekivanog.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović je kao novinu u 2017. godini izdvojila gostovanja u sarajevskim općinama sa ciljem privlačenja što većeg broja posjetilaca i iz drugih dijelova Kantona te već za sutra u Općini Novi Gard najavila izložbu Umjetničke galerije BiH "Četiri godišnja doba".

Pohvalila je vrlo bogat fundus Galerije ističući njegov značaj u regionu te istakla da je obogaćen za devet djela koja su dobili na poklon, a ne otkupom, kako bi trebalo biti.

Abdomerović je kazala da su već dogovorene izložbe za januar 2018. godine, a to su izložba savremene japanske umjetnosti u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH te Balkan Photio Festival. Izložba grafika Dževada Hoze u saradnji sa Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica iz Livna bit će otvorena u februaru, dok u martu posjetioci mogu očekivati izložbu radova Romana Petrovića u okviru školskog programa Galerije.