Kultura
0

Vikend na Ljetnom kinu HT Eronet: Tri filma i druženje s gostima

Klix.ba
Sarajevo Film Festival, 20. po redu, počinje u petak, a već prvih dana na Ljetnom kinu HT Eronet bit će mnoštvo uzbuđenja uz dobre filmove i poznate goste.

Posjetioci će u petak na dan otvaranja imati priliku pogledati meksički film "Pasja ljubav", reditelja Alejandra Gonzáleza Inárritua.

Glavni glumac Gael Garcia Bernal predstavit će ovo ostvarenje publici Ljetnog kina HT Eronet.

Nakon što je stupio na scenu kao pobjednički film festivala u Cannesu 2000. godine, film "Pasja ljubav" Alejandra Gonzáleza Inárritua osvojio je pohvale i priznanja filmskih kritičara i žirija širom svijeta. Film je nazvan "prvim klasičnim filmom nove decenije“, a 2001. godine je nominiran i za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Film se otvara kinetičkom, kostolomnom scenom automobilske nesreće, da bi u nastavku maštovito isprepleo priče triju žrtava: mladića Octavija, koji je zaljubljen u suprugu svog nasilnog brata, lijepe meksičke manekenke Valerije, kojoj je dobar fizički izgled najbitnija stvar u životu, i El Chivija, bivšeg plaćenog ubice kojeg je vlastita porodica odbacila. Film je, u konačnici, potresna, duboko emotivna pohvala životu, gubitku i borbama pasa na opasnim ulicama Meksika.

U subotu u Ljetnom kinu HT Eronet, popularnom Metalcu, publika će vidjeti ostvarenje nagrađivane bh. rediteljke Jasmile Žbanić "Otok ljubavi". Film je svjetsku premijeru imao u petak veče na Filmskom festivalu u Locarnu, a samo nekoliko dana nakon toga, gledat će ga i bh. publika.

Grebo i njegova supruga Liliane u poodmakloj trudnoći provode svoj pošteno zasluženi odmor u popularnom jadranskom odmaralištu. Sve je uključeno u cijenu! Sunca, plivanja i zabave koliko im je srcu ćejf. Nemoguće je zamisliti da bi na tako idiličnom odmoru išta moglo krenuti po zlu! Uz večer karaoka, Grebo, sarajevski roker, u kojeg se Liliane svojevremeno zaljubila, očarava sve goste u odmaralištu. Ipak najveće iznenađenje večeri je njihov susret s misterioznom Florom. Ova karizmatična mlada žena ubrzo će njihov mladi brak staviti na kušnju. Tajne iz prošlosti ne mogu dugu ostati skrivene na Otoku ljubavi.

Publiku u Ljetnom kinu HT Eronet pozdravit će rediteljka i ekipa filma.

"Redoslijed nestanka", reditelja Hansa Pettera Molanda na programu Open Air je u nedjelju. Stellan Skarsgard tumači glavnu ulogu u filmu čija radnja je smještena u Norveškoj.

Nils, samozatajan i marljiv muškarac, upravlja snažnom grtalicom zahvaljujući kojoj ceste i planinski prevoji u negostoljubivom, zamrznutom kraju u kojem živi ostaju prohodni tokom zime. Upravo kada je zbog svojih zasluga proglašen građaninom godine, prima vijest da mu je sin umro zbog predoziranja heroinom. Odbijajući da prihvati zvanično utvrđen uzrok sinovljeve smrti, Nils se upušta u tajnu potjeru za njegovim navodnim ubicama. Iznenađujući slijed događaja ga prisiljava da se pretvori u nesalomivog i zastrašujućeg heroja podzemlja, čij stvarni identitet nikome nije poznat. Film se oslanja na crni humor kako bi ispratio Nilsove poduhvate u svijetu gangstera, a karakterizira ga precizno razrađen prikaz mentaliteta švedskih, norveških i srpskih gangstera, pri čemu se Bruno Ganz pojavljuje u ulozi šefa srpske mafije.

Gosti ove projekcije su reditelj Hans Peter Molland i ekipa filma

SFF