Kultura
0

Veliko interesovanje za bh. film i SFF u Cannesu

FENA
Nastup predstavnika Bosne i Hercegovine na 59. kanskom filmskom festivalu i posljednjih dana budio je veliku pažnju predstavnika filmske industrije iz cijelog svijeta koji su svakodnevno, u velikom broju, posjećivali bh. paviljon, saopćeno je iz Sarajevo film festivala.

Izuzetno interesovanje za promociju bh. filma i Sarajevo film festivala iskazali su predstavnici svih regionalnih kinematografija, a značajno je istaći da je mnogo onih koji su izrazili želju da prijave svoja ostvarenja za Takmičarski program 12. Sarajevo film festivala.

"Posebno raduje činjenica da je Kanski festival i ove godine ponudio veliki broj kvalitetnih naslova, a jedan od njih je i film Pedra Almodovara "Volver", za čije se prikazivanje na 12. Sarajevo film festivalu vrše posljednji pregovori", navodi se.

Tokom Kanskog festivala potvrđeno je da će ovogodišnja zemlja partner koprodukcijskog marketa Sarajevo film festivala - CineLink biti Holandija, te da će 12. SFF posjetiti više od trideset predstavnika filmskih institucija, fondova i producentskih kuća iz te zemlje.

Veliki broj uspješnih sastanaka tokom boravka u Cannesu obavio je i ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac.

Ministar Grahovac obavio je niz razgovora s čelnim ljudima brojnih evropskih filmskih fondova i institucija. Za novac mnogih od njih BiH ne može još aplicirati jer nije u članstvu Evropske unije, ali predstavnici ovih institucija, cijeneći bh. kinematografiju i rad bh. Fondacije za kinematografiju, naglasili su da će nastojati da se do ulaska BiH u EU nađu modusi koji će omogućiti participiranje bh. kinematografije za novac ovih institucija.

Ministar Gavrilo Grahovac susreo se i s predsjednikom ARTE-a Jeromom Clementom, te s izvršnim sekretarom Eurimagesa Janom Vandierendonckom.

Tokom razgovora s Vandierendonckom načelno je dogovoreno da se jedna od narednih sjednica ove institucije održi u Sarajevu.

Prvi put ove godine u okviru Marketa Kanskog filmskog festivala, koji predstavlja najvitalniji filmski market na svijetu i koji pruža iznimne mogućnosti lobiranja, prodaje i distribucije filmova održane su projekcije bh. filmova.

"Prikazivanje filmova "Nafaka", reditelja Jasmina Durakovića, "Karaula", Rajka Grlića, "Nebo iznad krajolika", Nenada Đurića, "Mama i tata", Faruka Lončarevića, "Grbavica", Jasmile Žbanić i "Sasvim lično", Nedžada Begovića protekle su veoma uspješno i uz veliko interesovanje filmskih profesionalaca", navodi se u saopćenju.