Kultura
377

Veličanstveni koncert Milanske Scale u Sarajevu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom Naroodnom pozorištu večeras je održan veličanstveni koncert čuvene Milanske Scale.

Koncert je održan povodom obilježavanja 20 godina mira u Bosni i Hercegovini, a građani Sarajeva su uz pomoć velikih video displeja na različitim lokacijama u gradu mogli pratiti i slušati izvedbe italijanske operske kuće.

Displeji su bili postavljeni pored Sebilja, ispred sarajevske Katedrale i Pravoslavne crkve, ispred Starog hrama, Narodnog pozorišta i na Trgu Djece Sarajeva.

La Scala je održala koncert pred mnogobrojnim zvanicama iz političkog i kulturnog života BiH, a među njima je bio i gost glavnog grada, ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni.

"Trebamo pomirenje, mir, saradnju i muzika La Scale predstavlja dobru šansu da se pogleda u budućnost. Koncert u Sarajevu upravo danas je bitan jer je prošlo 20 godina od genocida u Srebrenici i zbog toga što je ovaj grad simbol rata. Italija je zajedno sa Evropom predana u htijenju da pomogne u gradnji nove budućnosti za BiH“, rekao je ministar Gentiloni.

Koncertu je prisustvovao i amabsador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias koji je izjavio da se kroz muziku nada za budućnost zemlje može podići.

"Ovaj koncert, koji se održava nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, posvećen je budućnosti ove države. 20 godina nakon rata, Italija kroz raznolikost i bogatstvo muzike kroz poznatu La Scalu želi dati Sarajevu i Bosni i Hercegovini znak nade", poručio je Ruggero Corrias.

Filharmonijom je dirigovao Ottavio Dantone, a ljubitelji muzike mogli su uživati u Mozartovoj Simfoniji br. 7 u D-duru, K45, ariji Disserratevi o porte d’averno, Naufragando va per l'onde i duetu Dolci chiodi, amate spine iz Haendelovog oratorija Uskrsnuće i Pergolesijevom Stabat Mater za sopran, kontralt i gudače, uz glas soprana Robertae Invernizzija i kontralta Delphine Galou.

Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije Sergija Mattarella i Međureligijskog savjeta u BiH.