Kultura
0

"Večeri Ive Andrića" u Zenici

ZEDA
Haris Burina
Haris Burina
U znak sjećanja na 10. decembar 1961. godine, kada je na svečanosti u Štokholmu književniku Ivi Andriću dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, u Bosanskom narodnom pozorištu se održava manifestacija "Večeri Ive Andrića".

Svojevrsna Andrićevska trilogija počela je predstavom "Pismo iz 1920.", autora Olivera Frljića, za koju je inspiraciju našao u istoimenoj Andrićevoj priči. Druga predstava u sklopu pomenute manifestacije je "Ćorkan", koju je pozorišni stvaralac Haris Burina uradio u produkciji zeničkog pozorišta.

Obilježavanje 50 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, za roman "Na Drini ćuprija", bit će završeno subotnjom izvedbom predstave "Prokleta avlija", kojom će se predstaviti glumci iz tri države i koja je koprodukcijski projekt Kazališta Virovitica, Teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta Užice.

Predstava "Prokleta avlija", u režiji Nebojše Bradića, igra se u subotu, 10. decembra, od 19 sati i 30 minuta, baš u vrijeme kada je Andriću, prije 50 godina u Štokholmu uručena Nagrada. Bosansko narodno pozorište Zenica je jedina institucija koja je na ovaj način obilježila godišnjicu dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću. Već ranije je u BNP Zenica, u sklopu 10. Festivala bh. Drame Zenica 2011, bila postavljene izložba fotografija "Andrićev odlazak u Štokholm 1961." i "Ivo Andrić na scenama BNP-a".