BiH
0

Kojić: Finansijske malverzacije u Andrićgradu su najveće u RS-u

FENA
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Kojić tvrdi "da će neko kad-tad odgovarati zbog zloupotreba u izgradnji Andrićgrada kod Višegrada“.

Ističući da nije protiv izgradnje tog kompleksa, on tvrdi "da su to najveće malverzacije u RS, i da nema većih nego što su te finansijske malverzacije u Andrićgradu“.

Tema izgradnje Andrićgrada ponovo je danas otvorena u Narodnoj skupštini RS-a i to tokom rasprave o dugoročnom zaduživanju RS-a u iznosu od devet miliona KM za realizaciju Projekta "Dositej“.

Ta kreditna sredstva bila bi namijenjena za kupovinu informatičke opreme za osnovne škole, a sve je počelo konstatacijom opozicije da se od sredstava koja su data za izgradnju Andrićgrada mogao riješiti i problem informatičke opreme za škole u RS.

Kojić je rekao i da se općina Višegrad zadužila kako bi većinskom vlasniku Emiru Kusturici dala novac za izgradnju Andrićgradu, a s druge strane, poslanik SNSD-a Goran Lončarević je replicirao Kojiću, navodeći da on ima druge podatke o zaduženju Višegrada.

Na kraju su se složili da je općina Višegrad uzela kredit od četiri miliona, od čega tri miliona za Andrićgrad, ali ne i o visini kamate.

Lončarević je naveo da je Andrićgrad značajan projekt, koji je dobio i nagrade, a podržan je i od nekih značajnih ličnosti.

Kojić je dodao da on nije protiv tog projekta, koji nije nikakav samostalni grad, već kompleks u okviru Višegrada te očekuje da taj kompleks donese dobrobit za sve u Višegradu, a ne samo za za njegovog idejnog tvorca Emira Kusturicu.